8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieFederaţia Patronală Petrol şi Gaze: Evoluţia sectorului gazelor naturale din România este...

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze: Evoluţia sectorului gazelor naturale din România este îngreunată

“În ciuda unor progrese substanţiale pe calea liberalizării pieţei gazelor din ultimii ani şi până la sfârşitul anului 2018, evoluţia sectorului de gazelor naturale din România către o piaţă matură şi atractivă este îngreunată de obstacole majore cum ar fi lichiditatea redusă de pe piaţa angro a gazelor care nu încurajează investiţiile în producţia de gaze sau concurenţa pe piaţa cu amănuntul; lipsa de transparenţă şi predictibilitate în ceea ce priveşte reglementările şi mecanismele care funcţionează în piaţa limitând atractivitatea segmentului pentru posibilii noi actori pe piaţă; lipsa unei scheme eficiente de protejare a consumatorilor de energie vulnerabili”, arată Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), într-un comunicat.

FPPG arată totodată că salută iniţiativa Parlamentului României de modificare a OUG 114/2018 şi solicită în continuare abrogarea de către Parlamentul României, în actuala sesiune extraordinară, a preţurilor reglementate la producătorii de gaze naturale şi eliminarea taxei de 2% pe care companiile din domeniul energetic sunt obligate să o plătească Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

“Aceste masuri prevăzute în Ordonanţă au condus la apariţia unor erori ce au provocat distorsionarea şi stoparea procesului de liberalizare a pieţei de energie”, spun reprezentanţii federaţiei.

Ei spun că FPPG pune la dispoziţia autorităţilor studiul recent Emerton care propune o foaie de parcurs pentru asigurarea securităţii aprovizionării, accesibilităţii financiare şi competitivităţii gazelor naturale în România.

“Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze a promovat în ultimele luni dialogul între producătorii de gaze, distribuitorii şi furnizorii de gaze şi instituţiile statului, pentru a ajunge la cea mai bună soluţie în care facturile clienţilor casnici să fie rezonabile şi totodată piaţa gazelor să se dezvolte în continuare liberă şi concurenţială. Asigurarea unei protecţii solide şi sustenabile pentru consumatorii vulnerabili de energie este un element esenţial pentru liberalizarea pieţei cu amănuntul pentru clienţi casnici, care permite întregii populaţii să îşi satisfacă nevoile energetice la un cost accesibil”, se arată în comunicat.

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă