19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Baieti destepti" din toate partidele

“Baieti destepti” din toate partidele

Inca de la investirea sa in functia de ministru al Economiei, presedintele Basescu a tinut sa-l atentioneze pe proaspatul demnitar Varujan Vosganian ca-l asteapta o misie grea la noul sau loc de munca.
Asigurarea resurselor energetice si transparenta contractelor de furnizare a energiei electrice au fost numai cateva dintre problemele care isi asteapta rezolvarea de la Vosganian. Evident, contractele de furnizare vizate de presedinte erau cele incheiate de “baietii destepti”, pe care – vezi Doamne – nici macar el, in calitatea sa de presedinte, nu a reusit sa le vada. Dilema sa, exprimata marti cu voce tare in fata membrilor cabinetului, a fost cum de marile companii energetice au fost de acord cu desecretizarea contractelor de privatizare, iar contractele cu energie ieftina pentru baietii destepti au ramas in continuare la saltea. Raspunsul i-l dam noi presedintelui: pentru ca beneficiarii acestor contracte de milioane de euro care aduc beneficii pe masura sunt firme care au in spate oameni cu puternice proptele politice, atat in PNL, PD, PC, PSD, cat si in noua strutocamila politica numita Partidul Liberal Democrat. Un raspuns pe care presedintele-jucator suntem siguri ca il stie, doar si numai pentru simplul motiv ca numele firmelor care au beneficiat de pomeni energetice au fost publicate de mai multe ori. De aici si pana la a descoperi care a fost mecanismul pus in functiune pentru incheierea acelor contracte nu iti trebuie prea multa imaginatie. Sintetic, operatiunea se numeste simplu coruptie si, ceea ce este extrem de grav, ea a fost patronata de oficiali ai statului roman. Oricum, pentru ministrul Vosganian, mai redam o data lista cu firmele care au beneficiat de contracte “speciale” la complexurile Turceni si Rovinari:
– SC Grivco – contract cu complexul Turceni in valoare de 31,388 milioane euro. Actionari principali: Dan Voiculescu – 77,5%, Gheorghe Anca Raluca – 10%, Mihai Lazar – 10%, Voiculescu Corina Mirela – 1,75%.
– SC Green Energy SRL: contract de 25 milioane euro cu Turceni. Actionari principali: Stefan Gabriel – 40% (fiul celebrului Pinalti din fotbal care acum este primarul liberal – transferat pe blat la PLD – al orasului Piatra Nemt) si Andrei Usuresc, Alexandru Dragoi, Lucian Badescu, fiecare cu cate 20% din actiuni. Despre toti trei se vorbeste ca sunt foarte apropiati de Theodor Stolojan.
– Energy Holding: a incheiat doua contracte in valoare de 193 milioane euro cu Turceni si Rovinari. Actionari: Dan Buzainu cu 95% (finul fostului ministru al MEC Dan Ioan Poescu, dar care, pentru linistea sa, si-a instrainat de ochii lumii actiunile) si SC Atell Investment Ltd. 5%.
– Romelectro: doua contracte cu Turceni si Rovinari in valoare de 51 milioane euro. Actionari majoritari: Viorel Gafita 24,79% (un apropiat al lui Dan Ioan Popescu, care prin Romelectro a preluat si actionariatul majoritar la ISPE – Institutul de Proiectari Energetice din Bucuresti).
– Enol: contracte de 5 milioane euro cu Turceni si Rovinari. Actio-nari: Lucian Boghiu 91% (fostul director general de la Electrica, implicat si in afacerea achizitiilor de echipamente contrafacute la Electrica, Electrica Serv si Hidroelectrica).
– Interagro: contracte la Turceni si Rovinari in valoare de circa 120 milioane euro. Principalii actionari sunt Ioan Nicolae si Maria Nicolae.
– Benny Alex – in spatele ei se afla parlamentarul PD Ion Oltean.
– SC Electricom: contract de 5 milioane euro. Principalul actionar, cu 53,85%, este societatea Bomax Trading, restul fiind detinut de persoane fizice, 46,08%, si de persoane juridice.
– EGL Power Romania: o societate germana cu contract la CET Rovinari in valoare de 7 milioane euro.
– Ennet Grop: cu contract la CET Rovinari.
– Imobiliar Construct: cu contract la CET Rovinari.
– Gefco: contract la CET Turceni.
– Petroprod: contract la CET Turceni.
– ICPE Electrocond: contract la CET Rovinari.
– SC Total Electric Oltenia SA.
– Also Energy: cu contract la CET Rovinari.
– Europec: cu contract la CET Turceni.
– Elezor Prest: cu contract la CET Rovinari.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă