21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Comoara" de milioane de euro din subsolul judetului Iasi

“Comoara” de milioane de euro din subsolul judetului Iasi

O comoara importanta, pe care nimeni nu o banuieste, zace ingropata in subsolul catorva localitati din judetul Iasi. Nu este vorba de tezaurul vreunui boier foarte bogat sau de vreun transport de aur catre Inalta Poarta deturnat de haiduci, ci o serie de izvoare minerale unice in Romania, unele continand substante tamaduitoare fara asemanare nici in Europa.

Din pacate, aceasta mana cereasca se iroseste, in lipsa exploatarii. Astfel, in localitatile iesene se petrece un paradox care ar face sa se cruceasca orice cetatean occidental: animalele beau zilnic apa minerala plata dupa ce vin de la pasune. Gratis! Baile Strunga pot oricand rivaliza cu cele de la Felix ori Herculane. De apa de la Raducaneni a fost foarte interesat concernul “Coca-Cola”. Apa de la Parcovaci se gasea pe rafturi la alimentara pana in 1990. Alte izvoare valoroase sunt la Cucuteni, Lungani sau Breazu. Apa de la ultimul izvor trateaza impotenta. Apele sulfuroase de la Nicolina au unele dintre cele mai bune proprietati curative din Europa. Numai ca Dumnezeu da, dar nu-ti baga si-n traista… si ne plangem peste tot ca suntem saraci. Poate numai cu duhul…

Noroiul de pe gumari, spalat cu apa minerala

Mii de persoane din intreaga tara veneau la Strunga in fiecare an, la statiunea situata intre Targu Frumos si Roman, pentru a se trata. Adapostita de o padure de stejari inalti, accesibila pe sosea sau calea ferata, la Strunga se putea face atat tratament profilactic, cat si curativ pentru afectiuni reumatismale, afectiuni ale tubului digestiv, boli hepatice, afectiuni ORL si respiratorii. Cei mai multi vizitatori inregistrati au fost in 1986, cand au fost cazati acolo aproape 13.000 de turisti. De atunci, statiunea a inceput sa decada, totul sfarsind in dezastru. In 1996, ultimul an in care a mai functionat, statiunea a mai avut doar 70 de turisti. Desi este cumparata de un important om de afaceri iesean, acesta nu poate sa miste un deget, statiunea fiind revendicata de descendentii boierilor care o stapaneau inainte. Manoil Manolescu, prorector la universitatea particulara “Bioterra”, a cerut in instanta sa i se retrocedeze statiunea in 1995. “Cu toate fortele, ma judec in acest proces abia din 2000. Am castigat la Curtea de Apel Iasi, insa acum s-a ajuns la Curtea Suprema de Justitie”, a precizat prof. univ. dr. Manoil Manolescu. Litigiul, care treneaza de ani de zile, a facut ca paragina sa se instaleze la Strunga si taranii sa se spele acum pe picioare cu apa minerala.

Apa de Raducaneni, vanduta cu paharul

Proprietatile curative ale izvoarelor din padurea de la Raducaneni au fost descoperite in primele decenii ale secolului XX, oamenii vorbind atunci de rolul lor “tamaduitor”. In perioada interbelica, un comerciant din Raducaneni facuse o afacere profitabila din “vanzarea cu paharul” a apei de la izvoarele cu pricina. Fara sa fie consemnat oficial, apele de Raducaneni erau consumate de membrii familiei regale a Romaniei. Gheorghe Tomulescu, secretarul Primariei Raducaneni, isi aminteste ca si Ion Iliescu a remarcat apele minerale de acolo in perioada cat a fost prim-secretar si din 1992 pana astazi. “I s-au pus vreo patru feluri de apa minerala fara denumiri, doar numerotate. Cand a baut apa de Raducaneni, domnul Iliescu a intrebat daca este Borsec”, povesteste Gheorghe Tomulescu. Studiile au aratat ca apa bicarbonatata, sulfatata, calcica, magneziana si hipotona de la Raducaneni poate trata bolile gastrointestinale, poate fi folosita in cure de diureza si pentru multe alte afectiuni. Numai ca nimeni nu se intereseaza de ele, cei mai receptivi fiind vacile, boii sau caii ce se adapa zilnic cu apa minerala plata ce curge gratuit din pamant.

Izvoare uitate

O situatie similara celei de la Raducaneni este si la Parcovaci, langa Harlau. Inainte de '89, pe rafturile alimentarelor se gasea apa minerala de Parcovaci, iar acum cele cinci izvoare abia daca mai sunt “vizitate” de localnici. “Este o apa minerala foarte apreciata din punct de vedere gustativ, continand fluor, sodiu si fier. Cu invazia de ape minerale la sticle de plastic, cine mai recunoaste insa aceste calitati?”, se intreaba Constantin Cernescu, primarul orasului Harlau. In afara izvoarelor cunoscute deja – fie ca au fost sau nu exploatate -, exista alte cateva de care stiu doar localnicii si specialistii in geologie si medicina. Ape minerale exista la Cucuteni, langa Targu Frumos. La Lungani, namolurile pot fi folosite pentru afectiuni reumatismale. Pe langa izvorul din Gradina Botanica Iasi, exploatat de “Aquamold” sub forma apei minerale “Amfiteatru”, in aceeasi zona, in padurea de la Breazu, exista un altul despre care se spune ca trateaza impotenta. “Perla” apelor minerale din judetul Iasi o constituie in acest moment izvoarele de la Nicolina, singurele exploatate in acest moment pentru tratament. “In aceasta zona sunt apele sulfuroase cu cele mai bune proprietati curative din tara si printre cele mai bune din Europa”, a precizat dr. Doru Baltag, medic primar la Spitalul de Recuperare Iasi. Cu atatea bogatii neexploatate, lasate intr-o paragina devastatoare, se poate spune ca iesenii dorm pe un morman de euro, desi nu au de facut decat sa ii ridice de jos…

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă