12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăActiunile Transgaz, asteptate la Bursa

Actiunile Transgaz, asteptate la Bursa

» Transgaz va tranzactiona la BVB un pachet de 10% din actiuni dupa ce va efectua, in prealabil, o majorare de capital.

» Banii obtinuti din listarea la Bursa urmeaza sa fie utilizati pentru finantarea proiectelor de investitii majore.

» Potentialul de dezvoltare al Transgaz este dat de participarea sa la proiectul Nabucco.

Transgaz va fi cea de-a doua companie de utilitati, dupa Transelectrica, ale carei actiuni vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Evenimentul, prognozat pana la sfarsitul anului, este asteptat cu mare interes de investitori, avand in vedere potentialul companiei, dar si succesul de care s-au bucurat actiunile Transelectrica.
Pentru a face o evaluare a potentialului de piata al Transgaz, putem realiza o comparatie sumara cu companiile listate pe pietele vest-europene, care desfasoara activitati in sectorul distributiei de gaze naturale si, in special, care fac parte din cosul indicelui Dow Jones 600 Utilities, indice listat la Bursa din Frankfurt.  Este vorba despre E.ON, RWE din Germania, ENEL din Italia, Endesa din Spania si Centrica din Marea Britanie, companii cu cea mai mare pondere in acest indice. Pentru a avea un reper si pentru piata romaneasca, putem lua in calcul  Transelectrica, drept singura companie autohtona din sectorul de utilitati listata la BVB.
Pe baza rezultatelor financiare de la sfarsitul anului 2006, raportate de aceste companii, se pot face urmatoarele calcule. Pentru fiecare euro din cifra de afaceri a acestor companii, piata platea intre 0,98 si 1,84 euro, iar pentru fiecare unitate/euro din capitalurile proprii platea la sfarsitul anului trecut intre 1,49 si 12,16 euro. Cea mai mare abatere de la medie este evident inregistrata de Centrica, care a inregistrat un rezultat negativ in 2006.
Se poate urmari tabelul respectiv si pentru ceilalti indicatori. Intr-o prima faza, putem incerca o estimare a valorii de piata a Transgaz doar pe baza indicilor/multiplilor de pret/indicatorilor calculati pentru Transelectrica. In acest caz, prin prisma activelor si capitalurilor proprii pe care le detine. O valoare de piata pentru Transgaz ar putea fi cuprinsa intre 475 si 509 milioane de euro. Valorile sunt ceva mai modeste daca urmarim indicatorii pret/profituri si pret/cifra de afaceri.
Daca folosim insa o medie a indicatorilor calculati pentru patru companii, excluzand Centrica, care, din cauza pierderilor, ar fi distorsionat rezultatul, valoarea posibila de piata pentru Transgaz creste semnificativ, depasind chiar 900 de milioane de euro, daca tinem cont de raportul pret/capitaluri proprii.  Compania pare insa a sta destul de slab in ceea ce priveste rezultatele financiare, pentru ca, urmarind indicatorii pret/profit si pret/cifra de afaceri, valoarea companiei se reduce simtitor. "Daca realizam o medie intre valorile rezultate prin folosirea celor patru multipli de pret, valoarea companiei s-ar putea situa in jurul cifrei de 500 milioane de euro, adica aproximativ jumatate din valoarea de piata pe care o are acum Transelectrica. Compania are putin peste 10 milioane de actiuni si, la un calcul sumar, pretul unei actiuni Transgaz poate fi stabilit in jurul valorii de 45-50 de euro pe actiune. Pretul de piata va trebui insa sa suporte ajustarile date de majorarea de capital social, la care se intentioneaza sa se apeleze in vederea ofertei publice", spune analistul de investitii financiare Laurentiu Rotoiu.
Se naste insa intrebarea: care va fi aportul Transgaz la dezvoltarea BVB? si, pentru aceasta evaluare, ne putem raporta tot la Transelectrica (TEL). "TEL a realizat circa jumatate din valoarea tranzactionata pe intreaga piata in primele zile de la intrarea pe BVB. Ulterior, ponderea tranzactiilor cu actiuni TEL, in totalul BVB, a scazut constant sub 5%. Putem estima ca nici actiunile Transgaz nu-si vor mentine foarte mult timp vioiciunea si contributia acestor tranzactii in totalul de la BVB va scadea cel mult catre aceleasi niveluri ca si in cazul Transelectrica", considera analistul Laurentiu Rotoiu. Dupa calculele facute mai sus, contributia Transgaz la capitalizarea Bursei ar fi de aproximativ 500 de milioane de euro.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă