7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmericanii extrag metanul din Valea Jiului si il vor vinde statului roman

Americanii extrag metanul din Valea Jiului si il vor vinde statului roman

O firma din Statele Unite ale Americii detine o suprafata miniera de doua ori mai mare decat are la ora actuala Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, iar de aici intentioneaza sa extraga metan. Paradoxal, statul roman a concesionat perimetrele miniere pentru “Panonian Energy”, desi societatea straina lucreaza tot cu specialisti romani si va vinde metanul extras tot tarii noastre. O afacere profitabila, facuta aproape cadou americanilor, la un moment dat chiar in detrimentul CNH, care s-a trezit fara stratul 13 de la Mina Aninoasa, la care un director generos a renuntat cat ai clipi.
“Panonian Energy” a aparut pe piata din Valea Jiului cu intentia de a extrage metan in anul 1998, cand au demarat negocierile, dar numai in 2003 reprezentantii CNH au realizat ca a fost concesionat de fapt un zacamant de huila estimat la circa 7 milioane de tone, respectiv stratul 13 al EM Aninoasa. Despre rezervele de huila de aici se stia de mai multa vreme, dupa cum declarau minerii in urma cu doi ani, la izbucnirea scandalului mediatic. Insa acum sase ani, cand s-a renuntat la perimetru, conducerea CNH nu s-a aratat interesata de exploatarea zacamantului de acolo si a cedat zona Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Asa si-a facut aparitia “Panonian Energy”, reprezentata in Valea Jiului de presedintele executiv al PSD Hunedoara, Radu Sorin, pentru a concesiona chiar acel perimetru minier, americanii fiind interesati de gazele acumulate intre straturile de carbune din subteran.
In octombrie 2002, Guvernul Romaniei a adoptat o hotarare prin care perimetrul minier al EM Aninoasa era concesionat firmei “Panonian Energy” pe o perioada de 30 de ani.
In 2003, insa, la o jumatate de an de la aparitia acestei hotarari, reprezentantii CNH si-au dat seama ca au nevoie de stratul 13 pentru a incepe lucrul si au pornit mai multe demersuri in acest sens. Fostul director general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani la acea vreme, Ioan Stamin Purcaru, a afirmat ca in cele din urma au reusit, de fapt, sa obtina un fel de concesiune, care se suprapunea peste cea a americanilor.
“Sunt doua concesiuni acolo. Acum CNH are drept de explorare, si daca apar rezultate, vom avea drept de exploatare. Dar suntem obligati sa lasam zone neexploatate de 30/30, pentru ca "Panonian" sa execute foraje pentru scoaterea metanului. Americanii si-au pastrat dreptul de exploatare in zona”, sustin specialistii CNH. Acestia au adaugat ca doar atat au putut reusi.
De mentionat ca stratul 13 de la EM Aninoasa este extrem de important pentru mina aflata in paralel in proces de inchidere. Aceasta este, de fapt, singura sansa pentru ca 500 de ortaci care lucreaza aici sa-si pastreze locurile de munca.

Incep lucrarile la Lupeni

In paralel cu Aninoasa, reprezentantii firmei americane au concesionat mai multe zacaminte, majoritatea nefolosite de CNH. Purcaru a spus chiar ca “zacamintele concesionate de "Panonian" sunt mai mari ca suprafata decat cele detinute de CNH”. Americanii se grabesc din cauza ca au un termen stabilit de statul roman, care expira in 2005. In aceasta saptamana, forezele vor incepe sa lucreze la Lupeni-Sud, de asemenea perimetru concesionat de “Panonian”, dupa care urmeaza zona Valea de Brazi, exploatare miniera aflata in conservare. “Pe noi ne intereseaza sa scoatem gazul din straturile care nu se mai exploateaza. Cand s-a facut concesiunea pentru perimetrele neexploatate, CNH si-a dat acordul”, a afirmat reprezentantul “Panonian Energy” in zona, Radu Sorin. El a mai spus ca in Lupeni au ajuns deja forezele care vor lucra la prospectarea zacamantului.

Se lucreaza tot cu romani

Lucrarile de forare vor fi facute, insa, de o firma din Romania, cea mai puternica la aceasta ora pe piata forajului minier si petrolier. De asemenea, metanul extras dintre straturile de carbune va fi vandut tot statului roman, la pretul “de conducta”. Radu Sorin a recunoscut ca zacamantul va fi colectat in containere speciale, va fi imbunatatit cu mercaptan si va ajunge in conducta principala cel mai probabil tot in Valea Jiului.
Aici apare, insa, o intrebare: de ce nu au facut romanii aceasta afacere, daca tot ei lucreaza in fapt?! Oficialii au si o explicatie: experienta celor de la “Panonian”, care au facut acelasi lucru si in Germania sau Turcia. Reprezentantul companiei straine a spus ca “afacerea aduce profit, dar trebuie sa ai bani de investit”. “Si romanii nu au un sistem de extragere a metanului bine pus la punct”, a adaugat acesta.
Oricum am privi insa problema, in mod clar este o afacere profitabila, daca tinem cont de multitudinea pungilor de metan formate intre straturile de carbune, facuta aproape cadou firmei americane, intr-un moment in care mineritul intrase intr-un accentuat declin, ajutat si de autoritatile centrale.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă