10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Breviar

Runde finale la proiectul Nabucco

Proiectul Nabucco este in faza rundelor finale de discutii, au anuntat, ministrul roman al Economiei, Ioan Codrut Seres, si omologul sau turc, ministrul de stat Kursad Tuzmen, responsabil pentru relatiile economice externe ale Republicii Turcia. “Suntem in faza negocierilor pentru incheierea contractelor de furnizare a gazelor naturale. De asemenea, se discuta asupra taxelor de transport. Lucrarile vor incepe in a doua jumatate a anului 2007 si se vor incheia in 2010. Din ce stiu eu, o portiune din conducta deja a fost construita”, a mai spus ministrul roman. Valoarea proiectului va fi de circa 1,2 miliarde euro.

Patronat pentru femeile de afaceri

Patronatul Femeilor de Afaceri din municipiul Bucuresti reprezinta structura cea mai noua a mediului de afaceri autohton. Patronatul este afiliat la Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). “Misiunea noastra principala este apararea intereselor femeilor in mediul de afaceri, militand pentru promovarea egalitatii de sanse si tratament intre femei si barbati, in domeniile antreprenorial si patronal. Cuvantul nostru cheie va fi "supravietuirea", in contextul aderarii la Uniunea Europeana”, a declarat presedinta Patronatului Femeilor de Afaceri, Mariana Buteica.
Femeile intreprinzatoare doresc sa acceseze programe de asistenta financiara si sa faca lobby pentru promovarea unor legi care sa conduca la imbunatatirea mediului de afaceri. Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a declarat ca, dintre cele 100.000 de firme existente la nivelul Capitalei, 25.000 sunt conduse de femei.

Pretul mierii, sub costuri

Numarul albinelor din Romania este de trei ori mai mic fata de cel inregistrat inainte de 1989, din cauza poluarii si a lipsei de sustinere a apiculturii, a declarat presedintele filialei tulcene a Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) din Romania, Aurelia Chirila. “De cate ori pretul mierii a crescut, de atatea ori s-a putut observa o cres-tere a numarului familiilor de al-bine. Dar in momentul de fata pretul de achizitie, de aproximativ 4 RON kilogramul, este demobilizant si sub pretul de cost, iar eu cred ca albinele sunt in pericol”, a precizat Aurelia Chirila, presedinte ACA si sef al Statiei Zonale Apicole Tulcea.
In plus, si plantele tehnice, care in ultima perioada au inceput sa fie cultivate si in Romania, reprezinta un pericol, polenizarea acestora obosind excesiv albinele. Un prim pas care ar trebui facut in acest sens este majorarea cuantumului subventiei de care beneficiaza in prezent apicultorii, in valoare de 20 RON pe familia de albine, cu atat mai mult cu cat pentru 2007 Uniu-nea Europeana nu a limitat exporturile Romaniei de miere.

Megasticla de bere

Brau Union Romania va lansa in perioada sarbatorilor de iarna o sticla de bere de dimensiune exceptionala (trei litri), Heineken Magnum. Heineken Magnum are forma unei sticle de sampanie, o inaltime de 50 centimetri si cantareste cinci kilograme. Sticla este complet imbracata intr-o folie serigrafiata si are, la fel ca si sticla de sampanie, dop de pluta cu fir metalic si sigiliu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă