13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCase mari, utilizare partiala

Case mari, utilizare partiala

Greseala. Specialistii considera ca romanii nu fac bine atunci cand construiesc case mari, fara sa tina cont de costuri.

De multe ori, spun specialistii, romanii incep sa-si construiasca locuinte fara sa tina seama de costurile totale ale proiectarii, ridicarii, dotarii si intretinerii ei. Acesta este unul dintre motivele pentru care exista sute de astfel de santiere individuale atat in orasele mari, cat si in zone de provincie, care dureaza, uneori, ani de zile.
Construirea unei case reprezinta un proces care necesita o atentie sporita din partea proprietarului. "Realismul si constientizarea costurilor si a posibilitatilor de plata sunt conditii absolut obligatorii pentru a evita posibile neplaceri pe viitor", este de parere Ovidiu Apetrei, arhitect. Acesta considera ca greseala multor romani este aceea ca nu solicita consilierea specialistilor, invocand costurile angajarii acestora, si decid sa-si construiasca locuinta in totala regie proprie.

"De multe ori rezulta o casa foarte mare, cu niste costuri de intretinere lunare extrem de mari, carora proprietarii nu le fac fata. Mai interesant este ca respectiva casa, din pricina marimii sale, nici macar nu este exploatata 100% in ceea ce priveste suprafata", spune arhitectul.

"Vreau o casa care sa sara in ochi"
Marian Eftimie, manager al firmei de constructii My House, ne spune, din propria experinta, ca romanii, in baza unui simt exagerat al proprietatii, dar si din dorinta de a fi remarcati in comunitate, vor case mari, desi multi nu stiu ce costuri presupun acestea, fiind dispusi sa astepte ani de zile pana la finalizarea lor. "Imi amintesc de o lucrare pe care am executat-o in apropiere de Bucuresti, cand proprietarul, atunci cand l-am intrebat la ce tip de proiect s-a gandit, ne-a raspuns ca isi doreste o casa care sa le sara in ochi trecatorilor si vecinilor", exemplifica Marian Eftimie.
Pe de alta parte, Radu Alexandru, manager al companiei Alma Construct, explica multitudinea de case care stau "la rosu" ani de zile prin lipsa unei culturi a constructiilor in randul romanilor. "In loc sa fie atenti la distribuirea eficienta a spatiului locativ al casei si sa opteze pentru proportii adaptate nevoilor si puterii financiare lunare, multi romani aleg grandoarea si cantitatea, in detrimentul spatiului minim, dar util, ieftin si utilizat eficient", adauga specialistul.

Costuri mari, intretinere dificila
O casa mare presupune costuri pe masura, indiferent ca vorbim de caldura, curent, gaze sau apa. De asemenea, intretinerea ei este una dificila. Totodata, persoanele care doresc sa aiba o casa pe pamant ar trebui sa-si analizeze atent posbilitatile financiare inainte de a demara proiectul, pentru a fi siguri ca vor face fata costurilor ridicarii ei.

Sursa: Radu Alexandru, manager al companiei Alma Construct

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă