12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChiria din Bucuresti, la minime istorice

Chiria din Bucuresti, la minime istorice

Statistica. In octombrie, valorile chiriilor au scazut cu procente cuprinse intre 1,3% si 4% comparativ cu septembrie.

In luna octombrie, pretul mediu de inchiriere al apartamentelor din Bucuresti a ajuns la un minim istoric pentru ultimii trei ani. Conform unei analize efectuate recent, care are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, in continuare, dominant ramane trendul descendent, chiar daca in ultimele sase luni se poate remarca o usoara tendinta de stabilizare.
In luna octombrie, pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera a fost de 279 euro, cu 4% mai redus fata de septembrie, in timp ce, pentru apartamentele cu doua camere, pretul mediu de inchiriere a fost de 390 euro, in scadere cu 3% fata de luna anterioara. si pentru cele de trei camere pretul mediu de inchiriere a scazut, cu o valoare de 1,3%, proprietarii solicitand, in medie, 533 euro.

Pretul mediu de inchiriere al apartamentelor de patru camere a fost de 860 euro si a inregistrat o crestere de 11% comparativ cu luna precedenta. "Pretul pentru acest tip de locuinte are o evolutie neregulata, deci cresterea de luna aceasta este intamplatoare, nu trebuie privita la nivel de regula. Explicatia este data de stocul de oferte foarte mic", spune Daniel Tudora, consultant imobiliar. Pe termen mediu, tendinta este de scadere si aici, fata de acum sase luni chiriile apartamentelor de patru camere fiind mai reduse cu 14%.

A scazut si numarul de oferte
In ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, acestea s-au redus cu 22% fata de luna precedenta. In luna octombrie au fost scoase pentru inchiriere 2.850 de apartamente, dintre care aproape jumatate au fost reprezentate de garsoniere. "Este de asteptat ca oferta sa scada in continuare, cel putin pana la sfarsitul primaverii anului 2010. Concret, piata va fi statica, indiferent ca vorbim de tranzactii sau zona chiriilor", considera Maria Avramescu, consultant imobiliar. Expertul adauga ca, in viitorul apropiat am putea asista la un blocaj total in zona chiriilor deoarece proprietarii nu vor mai fi dispusi sa scada mult din valorile actuale, in timp ce multi chiriasi vor dori renegocierea contractelor.

Chirii si mai mici
Este de asteptat ca, in ultima parte anului 2009, valorile chiriilor de pe piata rezidentiala din Capitala sa continua sa scada, pe fondul cererii reduse si a diminuarii puterii de cumparare. Mai mult, nici debutul lui 2010 nu va aduce corectii pozitive asupra chiriilor, indiferent de segmentul de care vorbim, deoarece este greu de crezut ca cererea va creste semnificativ in urmatoarele luni.
Sursa: experti imobiliari

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă