20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChiriile de lux, mai mici

Chiriile de lux, mai mici

Ieftinire. Tarifele locuintelor de lux din Bucuresti au scazut cu 24% fata de anul 2008, iar tendinta se pastreaza.

 

Pe segmentul de lux al locuintelor din Capitala, anul 2009 a adus scaderi ale valorilor chiriilor cu aproximativ 24%, comparativ cu situatia din anul precedent. Potrivit unei analize de piata realizate de agentia imobiliara Luxury International, semestrul doi al anului in curs a insemnat o scadere cu 10-15% fata de primele sase luni ale anului. Zonele in care proprietarii imobilelor de lux au redus cel mai putin chiriile sunt Floreasca, Primaverii si zona Baneasa-Pipera.
In zona Baneasa-Pipera, un chirias plateste pentru o locuinta cu patru camere intre 1.700 euro si 2.500 euro pe luna. Pe de alta parte, cele mai mari scaderi au fost inregistrate in zonele Dorobanti, Herastrau si Kiseleff. Potrivit calculelor facute de reprezentantii Luxury International, criza economica a taiat cu 1.000-1.500 euro chiria unei locuinte de lux din Dorobanti.
Aceeasi situatie se inregistreaza si in zona Herastrau, unde chiriasii platesc cu 34% mai putin fata de anul 2008. Cea mai scumpa zona din Capitala ramane zona Aviatorilor-Kiseleff, unde chiria lunara a unei locuinte cu patru camere porneste de la 3.000 euro si poate ajunge la 4.500 euro.

Potentialii clienti
Maria Avramescu, consultant imobiliar, crede ca o parte dintre chiriasii de lux parasesc zonele in care au locuit vreme indelungata, preferand sa se mute in zone semicentrale sau chiar periferice, pentru ca, in prezent, locurile de munca nu mai sunt foarte sigure, iar banii trebuie economisiti. Astfel, lipsa cererii, dar si diminuarea numarului existent de chiriasi i-au determinat pe proprietarii locuintelor de lux sa opteze pentru micsorarea chiriilor.
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, opineaza ca valorile chiriilor pe segmentul de lux vor continua sa scada si in primele luni ale anului viitor, o revenire la valorile din 2008 fiind greu de anticipat ca moment, in actualul context economic. Specialistul mai spune ca, cel putin la nivelul agentiei sale, cererea pentru locuinte de lux a scazut, in 2009, cu mai mult de 50%, fata de anul precedent, chiar si clientii cu bani orientandu-se catre zone mai ieftine ale Capitalei.

Cine sunt chiriasii
Piata chiriilor de lux este sustinuta de cererea care provine, in mare parte, din mediul companiilor multinationale, al expatilor si personalului diplomatic. Acesti chiriasi castiga, in general, intre 2.000 si 4.000 euro pe luna. Dat fiind faptul ca multe companii isi reduc personalul, iar multi expati aleg sa demareze afaceri in alte zone de pe glob, cererea pentru locuinte de lux scade, iar proprietarii sunt nevoiti sa micsoreze chiriile.
Sursa: reprezentanti Luxury International

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă