8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComisioanele sunt exagerate

Comisioanele sunt exagerate

Record. Comisioanele agentiilor imobiliare din Romania sunt aproape de trei ori mai mari decat cele practicate in Anglia.

Romanii suporta taxe si comisioane cu valori superioare celor practicate in alte state europene si este bine sa stiti acest lucru inainte de a incheia o tranzactie imobiliara, pentru a nu avea surprize. Daca vorbim de aceasta zona, in cazul unei tranzactii imobiliare in valoare de 100.000 euro, comisionul solicitat de compania de intermediere reprezinta 61% din costurile tranzactiei si ajunge la 5.000 euro, mult peste media europeana, care este situata  la 3.764 euro.
Astfel, romanii platesc agentiilor imobiliare comisioane mai mari decat in Anglia (1.651 euro), Danemarca (4.147 euro), Germania (4.000 euro) si Olanda (1.850 euro).

Potrivit unei analize efectuate de Consiliul Concurentei, concurenta prin pret este destul de scazuta, acest fapt datorandu-se, cel mai probabil, unor factori care tin de specificul activitatii, cum ar fi: lipsa de experienta in negociere a consumatorilor, forma procentuala a comisioanelor, determinata de necesitatea vanzatorilor de a stimula obtinerea unui pret mai mare, sau existenta unor dimensiuni concurentiale suplimentare pentru agentiile imobiliare. Accesul populatiei la informatie (pe internet sau in publicatiile specializate) si utilizarea acesteia reprezinta un fenomen care va avea un impact semnificativ asupra profitabilitatii pe termen lung in sectorul de intermediere.

"Acest lucru va determina, cel mai probabil, o crestere a gradului de concurenta si, drept consecinta, scaderi de preturi si o crestere de ansamblu a calitatii serviciilor", precizeaza Florin Dragomirescu, manager al companiei Luxury Imob. Invest.
Romanii nu au inca o filosofie a proceselor de cumparare si vanzare, multi nereusind sa-si exploateze pozitia in momentul negocierii cu partenerul de tranzactie sau cu agentia imobiliara intermediara, este de parere Daniel Tudora, manager al agentiei imobiliare Expert Imob.

Si la notar costa mai mult
Fata de alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notariale mai mare de sapte ori decat Portugalia, de 14 ori decat Germania, de cinci ori decat Franta, de sase ori decat Austria si Spania si de patru ori decat Belgia.
Chiar in comparatie cu state din Europa Centrala si de Est (Polonia, Ungaria si Slovenia), in Romania onorariile notariale reale sunt mai mari, indica analiza efectuata de Consiliul Concurentei.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă