13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConsumurile de carburanti, monitorizate la sange

Consumurile de carburanti, monitorizate la sange

Companiile de transport care au mai mult de 25 de autovehicule vor fi obligate sa elaboreze programe de monitorizare si gestiune a consumului de carburant. Obligativitatea va intra in vigoare o data cu adoptarea unui proiect de lege pentru completarea Legii nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, proiect elaborat recent de Ministerul Economiei si Comertului si care se va afla in curand pe agenda Executivului, dupa ce, in prealabil, va fi avizat si de ministerele Finantelor si Justitiei.
Dezvoltarea acestor programe de monitorizare si gestiune a consumului de carburant va trebui facuta si de unitatile administratiei publice locale si centrale care au in dotare mai mult de 25 de autovehicule. De asemenea, programe de acest fel vor fi intocmite si pentru sucursalele, punctele de lucru si sediile secundare situate in alte localitati.

Bilantul energetic, obligatoriu pentru cladirile mari

Pe langa companiile mari, de intocmirea bilanturilor energetice nu vor scapa nici proprietarii cladirilor de birouri. Aceste documente vor fi completate o data la cinci ani pentru fiecare cladire cu o suprafata desfasurata mai mare de 1.000 mp, dotata cu instalatie de incalzire si climatizare. Bilanturi energetice vor mai fi intocmite anual de catre o persoana fizica sau juridica autorizata de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, la nivelul tuturor companiilor care utilizeaza o cantitate de energie mai mare de 1.000 tone echivalent petrol pe an. Firmele din aceasta categorie vor fi obligate sa-si numeasca un responsabil cu atributii in domeniul gestiunii energiei si resurselor energetice.
In ceea ce priveste intreprinderile cu un consum energetic anual cuprins intre 200 si 1.000 tone echivalent petrol, bilantul energetic se va intocmi o data la doi ani. Totodata, bilanturi energetice se vor intocmi si la nivelul sucursalelor, punctelor de lucru si sediilor secundare.

Stimulente pentru investitii

Dupa cum se arata in expunerea de motive la proiectul de act normativ, noua reglementare legala isi propune sa introduca si un set de stimulente fiscale si financiare, cu scopul sprijinirii celor care investesc in eficienta energetica si surse regenerabile. Astfel, consumatorii de energie vor putea primi sprijin financiar in limita a 50% din valoarea investitiilor realizate pentru cresterea eficientei energetice. Si autoritatile administratiei centrale vor putea finanta, in limita unei treimi din suma totala, investitii de acest fel. Finantarea se va face pe baza unui contract de performanta incheiat cu o companie de servicii energetice. Prin noile prevederi introduse, Ministerul Economiei a dorit sa puna in acord Legea 199/2000 cu noua strategie nationala in domeniul eficientei energetice. Prin aceasta, autoritatile isi propun sa reduca cu 40%, pana in 2015, intensitatea energetica primara. In primul rand se urmareste cresterea eficientei energetice in capacitatile existente. Se estimeaza ca in sectorul rezidential exista un potential de economisire a energiei de 50%, in cel al incalzirii centralizate de 30%, iar in industrie de 17%.
In paralel, cealalta directie de actiune presupune impunerea unor standarde de eficienta energetica ridicata in industrie, transporturi, constructii, agricultura, servicii si in sectorul rezidential. Aici sunt cuprinse masurile privind reabilitarea termica a cladirilor, iluminat, incalzire si echipamente electrocasnice.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă