17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCresterea TVA mareste fiscalitatea, dar rotunjeste si bugetul tarii

Cresterea TVA mareste fiscalitatea, dar rotunjeste si bugetul tarii

Anuntul ministrului de Finante, Ionut Popescu, privind o posibila majorare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 21-22% a produs, dupa cum era de asteptat, o serie de luari de pozitii atat din partea mediului de afaceri, cat si din cea a sectorului bancar. Popescu afirmase intr-un interviu acordat BBC ca majorarea TVA cu doua sau trei puncte procentuale ar fi necesara, pentru ca una dintre problemele economiei romanesti in acest moment este cresterea prea mare a consumului.

Limitarea consumului, o decizie politica

“Cresterea TVA-ului, insa, vizeaza doua obiective, este de parere Radu Craciun, economistul-sef al ABN AMRO Bank. Unul este cresterea veniturilor bugetare, iar cel de-al doilea limitarea consumului. Chiar daca nu se spune, nu trebuie sa ne gandim numai la cel de-al doilea obiectiv, ci si la primul.” Incepand de anul viitor, cheltuielile bugetare vor creste datorita programelor de finantare ale Uniunii Europene la care statul roman trebuie sa-si aduca propria contributie financiara. “Acest lucru nu este posibil fara o crestere a deficitului bugetar dincolo de 2,5-3%”, mai spune Radu Craciun. In ceea ce priveste limitarea consumului, economistul-sef al ABN AMRO afirma ca problema care apare este ca impactul va fi nediferentiat, afectati fiind atat cei care au beneficiat intr-o mai mare masura de introducerea cotei unice, cat si cei care au beneficiat intr-o mai mica masura. “Aici intervine componenta politica a deciziei respective”, concluzioneaza Radu Craciun. Din punct de vedere al inflatiei va exista un impact pe termen scurt, limitat, dupa care tendinta va fi cea indusa de evolutiile economiei, prognozeaza acesta. “Este probabil, spune Radu Craciun, ca dezinflatia sa continue. Ramane de vazut care va fi nivelul, 6% sau mai mult. E prea devreme sa ne pronuntam”.

Fiscalizarea totala a Romaniei

Noile masuri fiscale anuntate de ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, vor avea ca efect din 2006 o fiscalizare totala a Romaniei, depasind pragul atins in 2004 de guvernarea PSD, afirma Marian Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman. Acesta considera ca, prin aceste masuri, Guvernul isi incalca promisiunile electorale atat fata de cetateni, cat si fata de mediul de afaceri, favorizand instabilitatea si nesiguranta investitiilor. Astfel, prin majorarea TVA la 21-22%, Romania se incadreaza intr-un trend total opus celui impus de tarile membre ale Uniunii Europene, care militeaza pentru niveluri cat mai reduse ale TVA, mai spune Milut. Mai mult, prin cresterea la 16% a impozitelor pe dividende, masura corelata cu impozitul pe profit stabilit la acelasi nivel, se ajunge la un grad de impozitare mai mare decat cel atins in 2004 prin impozit pe profit 25%+impozit pe dividende 5%.
Mediul de afaceri romanesc resimte deja lipsa investitiilor straine si a fondurilor necesare pentru retehnologizarea si reabilitarea unitatilor de productie. Aceste masuri nu numai ca nu vor incuraja atragerea de investitii, dar vor duce spre faliment o mare parte din societatile romanesti.
“Ministrul Ionut Popescu si Guvernul Tariceanu se fac in acest moment vinovati de pierderea oricarei sanse ca Romania sa devina competitiva din punct de vedere economic si sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007”, concluzioneaza presedintele UNPR.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă