12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDezvoltatorii tin la pret

Dezvoltatorii tin la pret

Limita. Vanzatorii ansamblurilor rezidentiale par sa fi ajuns la sfarsitul perioadei in care erau dispusi sa negocieze.

Ultima editie a Targului National Imobiliar nu a mai adus reducerile si promotiile cu care ne-a obisnuit la editiile precedente, semn ca disponibilitatea dezvoltatorilor pentru reduceri de pret sau oferirea de diverse avantaje se apropie de final.
Evenimentul, desfasurat in intervalul 12-15 noiembrie, la Palatul Parlamentului, a adus in fata publicului aceleasi oferte prezentate si in urma cu cateva luni, la aceleasi preturi si fara sa vina cu elemente atractive noi. Urmarea acestor lucruri a fost ca vizitatorii au cam lipsit, mai ales ca toamna aceasta a adus multe targuri, toate prezentand cam acelasi oferte, studiate deja atent de romani.
Florin Dragomirescu, manager al Luxury Imob. Invest, este de parere ca nici expozantii nu au fost prea entuziasmati, singurul motiv pentru care s-au prezentat fiind sa arate ca "sunt inca pe piata, aspect care devine, treptat, o rutina, iar participarea la targuri – un simplu act de prezenta".

Oferte
Dintre proiectele prezente la targ, cel mai aproape de finalizare este complexul rezidential Vitan Residence, cu preturi cuprinse intre 90.000 si 125.000 euro (inclusiv TVA), pentru locuinte cu doua si trei camere. Potrivit reprezentantilor dezvoltatorului, aici au fost deja vandute 85% din locuinte.
Preturi mai mici se gasesc in complexurile aflate intr-un stadiu mai putin avansat al constructiei, cum ar fi Primavara Lujerului, care va fi finalizat in aprilie 2011 si care ofera garsoniere la un pret de 38.700 euro plus TVA si apartamente cu doua camere la pretul de 53.700 euro plus TVA.
In Pipera, apartamentele de doua camere costa in jur de 75.000 euro. Mult mai scumpe sunt locuintele din centru – o garsoniera in curs de finalizare in zona Ambasadei Chinei, din Capitala, costa 76.000 euro, in timp ce un apartament de doua camere variaza intre 145.000 si 205.000 euro.
"Valorile actuale ale preturilor ar putea ingheta pentru o vreme", crede Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea. Acesta adauga ca dezvoltatorii nu par sa fie dispusi sa mai scada pretul, deoarece nu gandesc in termeni realisti, "alegand varianta de a sta cu apartamentele nevandute decat incasarea unui profit mai mic decat cel anticipat". O schimbare de atitudine ar putea relansa ritmul vanzarilor.

Varianta low cost
Cei care isi doresc o casa vor plati un pret de la 900 euro/mp daca prefera structura de caramida. O alternativa a acestui tip de constructie ar fi cea pe structura din profiluri metalice. Cei care vor opta pentru acest tip de casa vor achita numai 280 euro/metrul patrat, pret ce nu include finisajele interioare. O astfel de casa se preda in doua zile si costa 33.600 euro, in cazul unei suprafete de 120 metri patrati. Romanii, spun reprezentanti ai constructorilor, devin tot mai interesati de acest tip de casa, care, de multa vreme, se bucura de un real succes in Occident, avand in vedere costurile si durata realizarii lor. Chiar daca pretul amintit nu contine finisajele, acestea pot fi realizate la niste costuri suportabile, care sa permita un pret total mult mai mic decat in cazul caselor din caramida sau chiar din lemn.
Sursa: reprezentati "Fabrica de case".

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă