10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDupa gaze, si energia electrica se scumpeste in avans

Dupa gaze, si energia electrica se scumpeste in avans

In urma analizei efectuate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei in ceea ce priveste situatia din sectorul energiei electrice generata de debitul scazut al Dunarii in ultima perioada, disfunctionalitatile din alimentarea cu carbune, asociata cu cresterea preturilor la gazele naturale, s-a luat decizia devansarii termenului de scumpire a pretului la energia electrica pentru consumatorii finali captivi de la 1 ianuarie 2007 la 1 decembrie 2006. Majorarea va fi, in medie, de 4,72% si ea va viza toate categoriile de consumatori captivi. ANRE sustine ca amanarea unei astfel de decizii ar fi generat o acumulare de pierderi suplimentare la producatori, ceea ce ar fi determinat o crestere mai drastica a pretului la energia electrica pentru consumatori in anul urmator. O astfel de explicatie, in care se incearca inducerea in randul opiniei publice a ideii ca ar trebui sa fim fericiti de decizia ANRE, seamana insa izbitor cu explicatia oferita, intr-o prima faza, de autoritati cand au incercat sa explice cresterea neprogramata a pretului la gazele naturale. Majorarea care va intra in vigoare peste cateva zile este cea mai mare din acest an, precedentele fiind in medie de 1,85% in ianuarie si de 2% in iulie. De asemenea, tot de la 1 decembrie, tarifele la distributia de energie electrica vor creste, in medie, cu 10%, desi actualele tarife, intrate in vigoare la 1 ianuarie 2006, ar fi trebuit sa fie valabile pana la sfarsitul acestui an. Efectul acestei scumpiri, conjugat cu cel al scumpirii la gaze, va duce in decembrie, luna cadourilor, la o majorare a preturilor la majoritatea produselor alimentare. Ramane acum de vazut daca autoritatile vor pastra actualele tarife la utilitati si dupa 1 ianuarie.

Productia Romaniei

Productia de energie electrica a Romaniei s-a cifrat in primele opt luni ale anului la 40,983 miliarde kWh, cu 6,4% peste cea inregistrata in perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica. Cea mai mare cantitate de energie a fost produsa in termocentralele clasice – 23,544 miliarde kWh (plus 13,3%) si in hidrocentrale – 13,434 miliarde kWh (minus 4,5%), iar la Centrala Nuclearelectrica (CNE) de la Cernavoda s-au produs 4,004 miliarde kWh, cu 8,9% mai mult fata de primele opt luni ale anului trecut.
In aceeasi perioada am importat o cantitate de energie electrica de 726,3 milioane kWh si am exportat 3,58 miliarde kWh.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă