14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăElectrica Serv, impinsa spre faliment

Electrica Serv, impinsa spre faliment

Plangeri penale, decizii contestate in instanta, procese peste procese si o conducere mereu provizorie, aceasta este situatia care caracterizeaza Filiala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Serv SA. O situatie care pare a fi fara iesire, cel putin in perioada imediat urmatoare, si care se rasfrange in mod negativ asupra situatiei financiare a societatii, implicit asupra celor peste 11.000 de salariati.

Situatie incerta pentru salariati

“In mod cert, instabilitatea la nivelul conducerii a pus societatea intr-o lumina extrem de nefavorabila. Aceste scandaluri au facut ca Electrica Serv sa piarda licitatii si sa se indrepte incet, dar sigur spre faliment, dupa care sa fie cumparata pe o suma modica de cine stie ce grupuri de interese”, spune vicepresedintele Federatiei Sindicale Energia Mileniului III, Gheorghe Capatana. De altfel, liderul sindical a mentionat ca un scenariu similar s-a derulat la inceputul anilor '90, cand au fost externalizate din cadrul RENEL toate cele 42 de sectii de constructii-montaj (ELCO). Din 1992, cand au fost externalizate, si pana in 1995 din 42 de societati de tip ELCO au mai ramas doar patru.

Stampila si actele societatii, sustrase de fostul director

Ce se intampla insa in momentul de fata la Electrica Serv? Practic aici se desfasoara un adevarat razboi al nervilor, cu accente penale, intre fostul director Mihai Radulescu, numit si demis sub mandatul aceluiasi ministru Codrut Seres, si actuala conducere a societatii. De altfel, membrii acesteia din urma au si facut o plangere penala impotriva lui Radulescu si a lui Eusebiu Danca, avocat si fost secretar al Consiliului de Administratie.
Celor doi li se imputa faptul ca dupa ce au fost revocati din functiile pe care le detineau au sustras o serie de documente vitale pentru functionarea societatii, ba chiar si stampila. “Desi a fost somat de nenumarate ori sa predea bunurile societatii, respectiv masina de serviciu si telefonul mobil, acesta (Radulescu Ð n. red.) refuza, motivand ca a contestat hotararea AGA.
De asemenea, refuza sa predea actele originale de infiintare a societatii, respectiv actul constitutiv, certificatul de inmatriculare, hotararea judecatorului si mentiunile de la Registrul Comertului”, se arata in plangerea penala mentionata, formulata pe data de 20 mai a.c. In anexa la plangere sunt mentionate nu mai putin de 55 de documente originale care nu pot fi recuperate de la cei doi Ð Radulescu si Danca.

Antecedentele penale nu au contat

Chiar daca nu a stat in functia de director general al Electrica Serv decat cateva luni, curios este faptul cum a putut fi numit de catre ministrul Seres intr-o asemenea functie in conditiile in care cazierul judiciar al lui Mihai Radulescu este plin de “certuri” cu legea.
De profesie ospatar, Radulescu reuseste ca dupa 1990 sa termine Dreptul si sa se apropie de mai-marii zilei. Printre acestia nume sonore, cum ar fi Cico Dumitrescu si Octav Cozmanca (al carui consilier a fost).
Aceasta cu toate ca inca din 1991 el a fost arestat pentru complicitate la furt iar in 1995 pentru fals intelectual si evaziune fiscala. Atunci a si fost condamnat de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti la un an si sase luni de inchisoare prin hotarare definitiva.
Cinci ani mai tarziu Radulescu iese din nou la rampa, fiind acuzat ca a tepuit Bursa de Valori Bucuresti cu aproximativ 250.000 de dolari, vanzandu-i acestei institutii un teren care de fapt apartinea statului. In iunie 2003 el este implicat si intr-un dosar de dare de mita, beneficiarii fiind doi functionari ai Primariei Capitalei, aflati acum dupa gratii, insa pentru alte infractiuni.
Se pune, firesc, intrebarea: chiar nu a stiut ministrul de aceste antecedente ale lui Mihai Radulescu atunci cand l-a numit in functie?

Cele mai citite

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...
Ultima oră
Pe aceeași temă