6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăElectroputere - greu de privatizat, usor de lichidat

Electroputere – greu de privatizat, usor de lichidat

Odata cea mai mare intreprindere cu profil electrotehnic din tara, supranumita “citadela electrotehnicii romanesti”, Electroputere Craiova este in pragul lichidarii. Conform acordului dintre FMI si Guvernul Romaniei, daca intreprinderea nu va fi privatizata pana pe data de 30 iunie a.c., va trebui obligatoriu sa fie lichidata.
Situatia este extrem de dificila pentru cei care vor lua aceasta decizie, mai ales pentru motivul ca acolo mai muncesc aproximativ trei mii de salariati. Sansele de salvare sunt practic nule din moment ce la Electroputere privatizarea a esuat de cinci ori. Mai mult, desi timpul preseaza, AVAS inca nu a scos la vanzare pachetul majoritar de actiuni. Si atunci ne intrebam – va fi statul roman in stare sa faca in cateva zile ceea ce n-a reusit in zece ani? In fata acestei situatii, Electroputere mai are o bila neagra la capitolul “atractivitate”, adica o datorie de peste o mie de miliarde la bugetul consolidat al statului. Cu stergerea acestei datorii, singura masura care ar mai “inviora” un pic spiritele, nu sunt de acord FMI si UE, ambele foruri respingand astfel de masuri populiste. In al doilea rand, ne punem intrebarea – unde sunt banii salariatilor retinuti pe statele de plata? Dar asta-i alta poveste. Probabil ca si Consiliul Concurentei ar respinge o astfel de idee, mai ales tinand cont de cuantumul datoriei catre buget, iar fara avizul acestei institutii nu se poate adopta o astfel de masura, scandaloasa pana la urma.
Directorul general al Electroputere, Cornel Mondea, spune ca nimeni nu mai stie ce sa creada: “Suntem in ceata! La ultima discutie pe care am avut-o cu cei de la AVAS, am inteles ca mai multe so-cietati au depus scrisori de intentie, pentru a participa la privatizarea SC Electroputere. Stim ca societatea trebuie privatizata pana la sfarsitul lunii, in caz contrar fiind lichidata, dar se incearca o prelungire a termenului”. Sanse de privatizare la Elec-troputere au existat, si din plin. La portile uzinei au batut doi din “greii” industriei mondiale de profil, General Motors si Siemens, ultimul fiind un vechi partener al firmei craiovene in materie de transformatoare de mare putere. De asemenea, si concernul american a colaborat in ultimii zece ani cu Electroputere, in domeniile de masini rotative si locomotive. Nici una din acestea n-a fost pe placul celor ce au decis soarta uzinei de la Craiova pentru motivul ca fiecare a vrut sa cumpere numai diviziile care o interesau si nu au vrut sa se… asocieze ca sa cumpere toata intreprinderea ca un intreg. Aceasta idee, cu “intregul”, a indepartat toti investitorii de pana acum. Nici acum, la a sasea incercare de privatizare nu se renunta la aceasta idee. Cu ani in urma, General Motors Corporation a vrut sa cumpere fabrica de locomotive si pe cea de masini rotative, iar Siemens Germania, pe cele de transformatoare si aparataj. Mai ramaneau cateva sectoare mici, care oricum primeau comenzi de la cei doi colosi, aflandu-se chiar in curtea Electroputere. Acele sectii erau usor de privatizat separat. De la inceput acest lucru nu s-a dorit, iar acum s-a ajuns in situatia ca uzina sa fie lichidata. Este inca un exemplu ca jocurile de interese ale PSD au fost mai puternice decat interesul national legitim.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă