20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEnergia relanseaza Bursa

Energia relanseaza Bursa

Sistemul energetic romanesc, cu toate componentele sale, reprezinta, inca, un domeniu extrem de sensibil in ceea ce priveste restructurarea. Dupa oferta publica a Transelectrica, care s-a dovedit a fi un real succes, vine Transgaz Medias (care tocmai a incheiat procesul de selectie a consultantilor in vederea listarii), lista urmand a fi completata de cele doua societati de distributie de gaze (Distrigaz Nord si Distrigaz Sud), precum si de Romgaz.
Deocamdata, prima companie care a realizat intrarea pe bursa este Transelectrica, iar acest lucru s-a dovedit a fi un real succes, lucru, de altfel, estimat de toti jucatorii de pe bursa. “Listarea companiei de utilitati prezinta o importanta deosebita pentru piata de capital romaneasca, prin marimea si specificul activitatii acestora, putandu-se constitui repere de pret pentru restul pietei”, sus-tine analistul financiar Laurentiu Rosoiu.

Capitalurile straine vizeaza companiile de utilitati

Certitudinea privind “afacerea” companiilor respective, precum si o oarecare previzibilitate a evolutiei acestei “afaceri” pot genera un interes sporit din partea unor investitori, adica acei investitori care urmaresc o oarecare previzibi-litate a investitiei realizate, interesul acestora putandu-se materializa intr-o intrare a capitalurilor straine pe actiunile respectivelor societati.
Toate elementele de mai sus duc la realizarea unui obiectiv de mult urmarit de actorii pietei bursiere, si anume cresterea capitalizarii pietei, tinzand, din acest punct de vedere, catre nivelul burselor din regiune sau, de ce nu, chiar peste.
Pentru companiile in cauza se urmareste vanzarea unui pachet de actiuni catre un investitor strategic, urmata de o majorare de capital social, in cadrul careia investitorul strategic sa ajunga la 51% din capitalul social, iar intre 5% si 15% din capitalul social sa fie oferit spre subscriere publica in cadrul unei Oferte Publice Initiale realizate prin sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta Transelectrica, suprasubscrisa

Dintre companiile sus-amintite, Transelectrica a fost prima care a finalizat procedurile de listare si a realizat o oferta publica incheiata cu succes. Putem spune ca oferta TRANSELECTRICA s-a incheiat mai mult decat cu succes deoarece a fost suprasubscrisa – pe ambele transe: de peste opt ori pe transa in-vestitorilor mari si de aproximativ patru ori pe transa investitorilor mici. Daca valoarea ofertei publice se ridica la 123,14 milioane RON, subscrierile au totalizat peste 220 milioane euro.
“In acest context putem puncta surpriza reprezentata de subscrierea facuta de BCR, care in ultima zi de oferta a subscris pentru toate actiunile ce au facut obiectul ofertei, in suma de peste 123 milioane RON”, este de parere analistul finan-ciar Laurentiu Rosoiu.
Aceasta subscriere a modificat semnificativ rata de alocare, pentru ca de la 16,6%, cat era inainte de aceasta subscriere, s-a ajuns la 11,92%, in urma alocarii putand primi astfel putin peste 1 milion de actiuni, adica aproximativ 25% din cele 4,4 milioane actiuni oferite spre subscriere investitorilor mari. Anterior BCR, au anuntat ca au subscris si cele cinci SIF-uri si Societatea de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) Broker Cluj (BRK).
Prin urmare, conform acestei rate de alocare, cei sapte investitori amintiti mai sus au primit mult mai putine actiuni decat au sperat Ð daca avem in vedere faptul ca BCR a subscris in ultimul moment, fara a mai lasa astfel posibilitatea celorlalti investitori sa-si suplimenteze subscrierea. Practic, numai SIF-urile, BRK si ultimul anuntat, BCR, au suprasubscris de peste 3,2 ori oferta pentru transa mare, subscriind peste 14 milioane actiuni – pentru o oferta de doar 4,4 milioane actiuni. Putem vedea astfel ca, daca valoarea totala a ofertei era de 123,14 milioane RON, s-au subscris peste 795 milioane RON, din care peste 237 milioane au fost subscrise numai de SIF-uri, BRK si BCR Ð adica aproximativ 30% din subscrieri.
Prin urmare, din cei aproximativ 800 milioane RON afectati de investitori acestei oferte, peste 670 milioane RON au fost returnati investitorilor, dupa cinci zile lucratoare, pentru ca nu au mai fost actiuni disponibile. Din cele peste 670 milioane RON redeveniti astfel disponibili pentru alte investitii, peste 200 milioane RON reprezinta practic numai disponibilitatile celor sapte investitori sus-mentionati. Interesant insa ar putea fi faptul ca peste 120 milioane RON (adica peste 35 milioane EUR) au ramas la dispozitia investitorilor mici – cei care au subscris pentru transa mica si care au primit actiuni doar in proportie de 35,7% din ceea ce au subscris. Daca avem in vedere ca este destul de probabil ca sumele ramase la dispozitia investitorilor mici sa fi intrat direct in piata, putem spune ca acesta a fost unul din elementele care au influentat pozitiv piata la sfarsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie, cand indicii bursieri au dat primele semne de oprire a trendului descendent.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă