10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFalsificarea formularelor tipizate, 12 ani de inchisoare

Falsificarea formularelor tipizate, 12 ani de inchisoare

Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a intrat in vigoare, ieri, 29 august, noile prevederi incluzand, pentru faptele de evaziune fiscala, pedepse cu inchisoare de la 6 luni pana la 15 ani, in functie de gravitatea infractiunii si de valoarea prejudiciului cauzat bugetului.
Potrivit legii, contribuabilii care intra ilegal in posesia unor sume de bani cu titlu de rambursari, restituiri sau compensari vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. Asocierea in vederea savarsirii unei astfel de fapte va intra in categoria infractiunilor sanctionate cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Tiparirea sau punerea in circulatie de formulare tipizate cu regim special falsificate va constitui, de asemenea, infractiune si va fi sanctionata cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Acestea reprezinta cele mai mari pedepse din lege.
Sanctiunile se mai refera la un set de sapte fapte de evaziune fiscala, perioada de detentie fiind cuprinsa intre doi si opt ani, cu posibilitatea majorarii pedepsei cu doi sau trei ani, astfel ca pedeapsa maxima poate ajunge la 11 ani in aceste cazuri. In aceasta categorie sunt incluse ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea evidentierii in actele contabile sau in alte documente legale a operatiunilor comerciale sau a veniturilor realizate, inregistrarea de operatiuni fictive, alterarea sau distrugerea actelor contabile, memorii ale aparatelor de taxat sau alte mijloace de stocare a datelor, tinerea unei contabilitati reale si a alteia fictive, sustragerea de la verificari prin declararea eronata sau nedeclararea informatiilor privind sediile principale sau secundare, substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate sunt alte elemente de evaziune fiscala. Daca prin aceste infractiuni s-a produs un prejudiciu de peste 100.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima si maxima a pedepsei se majoreaza cu doi ani, iar pentru un prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, limitele pedepsei se majoreaza cu trei ani.
Pentru refuzul nejustificat de a prezenta evidenta contabila si bunurile din patrimoniu – dupa ce persoana in cauza a fost somata in scris de trei ori – in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, se va aplica o pedeapsa cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau amenda. Aceeasi pedeapsa se va aplica persoanelor care impiedica organele competente, sub orice forma, sa intre in sedii ori pe terenuri pentru verificari financiare, fiscale sau vamale. Pentru retinerea si nevarsarea, cu intentie, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa, in cel mult 30 zile de la scadenta, se va aplica o pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau amenda. Detinerea si punerea in circulatie in mod ilegal a formularelor tipizate cu regim special va fi inclusa in categoria faptelor sanctionate cu inchisoare de la doi la sapte ani si interzicerea unor drepturi. Legea declara ca infractiune, pedepsita cu amenda intre 50 milioane lei vechi si 300 milioane lei vechi, fapta contribuabilului care, cu intentie, nu reface documentele de evidenta contabila distruse in termenul inscris de organele de control, desi putea sa o faca.
Potrivit legii, limitele pedepselor se reduc la jumatate daca in timpul urmaririi penale sau a judecatii, pana la primul termen de judecata, invinuitul sau inculpatul achita integral prejudiciul cauzat. In cazul unui prejudiciu de pana la 50.000 euro in echivalentul monedei nationale, recuperat in conditiile mentionate anterior, se va aplica o sanctiune administrativa, inregistrata in cazierul judiciar, in timp ce daca paguba este de pana la 100.000 de euro in echivalentul monedei nationale se poate aplica pedeapsa cu amenda. Nu vor putea fi aplicate reduceri ale pedepselor daca vinovatul a fost autorul altei infractiuni de evaziune fiscala in ultimii cinci ani. Legea mai prevede ca persoanele condamnate pentru infractiunile mentionate nu pot fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanti ai unei societati. In cazul in care au fost alese, acestea vor fi decazute din drepturi.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă