14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondul Proprietatea poate pierde 45 de milioane de euro

Fondul Proprietatea poate pierde 45 de milioane de euro

Respingerea de catre deputati a strategiei de privatizare a Imprimeriei Nationale si a Loteriei Romane ridica inca o problema in ceea ce priveste portofoliul Fondului Proprietatea (FP). Pastrarea acestor entitati in totalitate in proprietatea statului insemna scoaterea a 20% din capitalul social al fiecareia dintre ele din patrimoniul Fondului. O pierdere extrem de importanta pentru Fond, atat din punct de vedere al valorii, dar si al credibilitatii.

Un minus de circa 10 milioane euro fara Imprimerie

Capitalul social al Companiei Nationale “Imprimeria Nationala” – SA este de 5.617 milioane lei, varsat integral, impartit in 56.170 actiuni nominative in valoare nominala de 100.000 lei, pe baza bilantului contabil intocmit la data de 30 iunie 2000, care va fi actualizat conform legii. Daca valoarea FP a fost stabilita de oficialitati la aproximativ 4 miliarde euro – sub rezerva ca dupa o serie de analize realizate de analisti independenti valoarea reala a portofoliului FP ar acoperi intre 70% si 80% din valoarea stabilita de oficialitati – retragerea Imprimeriei din portofoliul FP ar putea reduce semnificativ valoarea de piata a FP in eventualitatea unei listari. In incercarea de a identifica potentialul companiei Imprimeria Nationala ca afacere, putem observa ca in perioada 2000-2004 compania creste in mod constant si sustinut, iar ca rezultate financiare, anul 2002 reprezinta un varf pentru companie, profitul pe actiune obtinut depasind 1.540 RON (adica 15 milioane ROL, pentru o actiune cu valoare nominala de 100.000 ROL) observandu-se un trend de scadere pentru anii ulteriori. Deoarece nu avem inca datele financiare pentru anul 2005, putem face o aproximare a pretului pe o actiune a Imprimeriei – in cazul unei ipotetice vanzari – pentru anii avuti in vedere. In acest sens, putem pleca cu un PER – price earning ratio – de 5 (indicatorul arata, simplist vorbind, in cati ani este recuperat pretul care a fost platit pentru achizitia unei actiuni numai din profitul pe care societatea/emitentul il realizeaza). Neavand alte companii pentru referinta, am luat in calcul un PER de 5, gandind ca un termen de 5 ani ar putea fi considerat un termen rezonabil pentru ca un investitor de portofoliu sa-si recupereze investitia. Mai mult decat atat, am considerat ca, prin raportare la companiile listate in acest moment la BVB, un PER de 5 ar fi un PER foarte bun in conditiile in care bancile listate inregistrau pentru anul 2005 PER-uri intre 17 si 30, SNP Petrom un PER de 19.8, iar PER-ul inregistrat de SIF 5 Oltenia pentru aceeasi perioada depasea valoarea de 27.
In aceste conditii, putem vedea ca pentru anul 2004 un pret probabil pe actiune in cazul unei vanzari s-ar fi putut situa in jurul valorii de 4.700 RON pe actiune, ducand valoarea totala a companiei catre 264 milioane RON. Este evident ca pretul final in cazul unei astfel de tranzactii ar fi cuprins si o serie de alte elemente care nu se reflecta in aceste calcule (politica intentionata de cumparator, eventualele restrictii impuse de stat actionarilor minoritari, potentialul de piata al companiei etc.). De multe ori intervin si o serie de aprecieri subiective si poate ca, in cazul unei presupuse tranzactii, pretul ar trebui sa includa si o marja de +/- 20%-25% din valoare, pe care piata/investitorii si-ar lua-o (fie plata unei prime, si atunci am adauga 20-25 de procente, fie o marja de rezerva luata de investitori in cazul in care am scadea cele 20-25 de procente).
Astfel, valoarea unei actiuni ar putea sa se duca catre nivelul de 3.500 RON/actiune. “Prin urmare, valoarea portofoliului Fondului Proprietatea se poate diminua, in urma hotararii luate de Camera Deputatilor, cu aproximativ 39 milioane RON, adica peste 10 milioane euro. Suma poate parea nesemnificativa daca ne raportam la valoarea de 4 miliarde euro estimata de oficialitati pentru FP (sau chiar fata de cele 2,8-3,2 miliarde euro calculate pentru portofoliul respectiv de o serie de analisti), insa daca tinem cont ca in aceeasi situatie se afla si Loteria Nationala, iar la CEC apar o serie de probleme in procesul de privatizare, putem spune ca, dincolo de problemele de imagine, FP poate avea probleme in realizarea despagubirilor”, apreciaza Laurentiu Rosoiu, analist financiar la Societatea de Servicii si Investitii Financiare Swiss Capital.

Retragerea Loteriei, o gaura de circa 35 milioane euro

Aceeasi logica de calcul poate fi folosita si in cazul companiei Loteria Nationala. Valoarea activelor acestei societati a crescut de peste 6 ori in intervalul 2000-2004, valoarea capitalurilor proprii de peste 5,6 ori, cifra de afaceri si profitul crescand la randul lor in 4 ani de peste 4,7 ori, respectiv de peste 4,9 ori. Incercand o evaluare a companiei strict prin prisma indicatorului PER si aplicand acelasi rationament ca si in cazul Imprimeriei Nationale (luand ca referinta un PER de 5, observam cresterea constanta a valorii companiei Evident ca si in acest caz trebuie sa avem in vedere o marja de +/-20-25 procente (fie plata unei prime si atunci am adauga 20-25 de procente, fie o marja de rezerva luata de investitori in cazul in care am scadea cele 20-25 de procente), pretul putandu-se duce astfel catre 72 RON/actiune. “In aceasta ipoteza, valoarea portofoliului FP ar putea fi diminuata cu inca aproximativ 123 milioane RON, adica alte aproximativ 35 milioane euro care nu se vor regasi in cele 4 miliarde euro, valoarea estimata a portofoliului FP la lansarea acestuia”, considera analistul Swiss Capital.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă