10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondurile de actiuni au cele mai mari randamente

Fondurile de actiuni au cele mai mari randamente

Activele nete ale fondurilor deschise de investitii au crescut, in primele unsprezece luni, cu 75,6%, la 595,6 milioane de lei, totalul la nivelul industriei fondurilor fiind de 796,67 milioane de lei. Exprimata in moneda europeana, valoarea cumulata a activelor nete ale fondurilor deschise a depasit 173 mi-lioane euro, in conditiile unei aprecieri cu 7% a leului fata de euro, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Pe totalul industriei, activele au fost de circa 230 milioane de euro. Fondurile diversificate si cele de actiuni au inregistrat dinamica cea mai accentuata, mentinandu-se in topul preferintelor investitorilor. Cele doua categorii de fonduri si-au dublat activele, comparativ cu finele anului precedent, la 230,75 milioane de lei, in cazul fondurilor diversificate, si 190,15 milioane de lei, pentru cele de actiuni.
Lider de piata au ramas fondurile diversificate, cu o cota de 38,7%, pe pozitia urmatoare plasandu-se fondurile de actiuni, care detin 31,9% din total. Aceste categorii de fonduri detin cumulat peste 70% din activele nete ale intregii piete, fata de circa 53% cat aveau la inceputul anului, in timp ce fondurile monetare si cele de obligatiuni au 19,9% si, respectiv, 9,5% din piata.
Cele mai ridicate castiguri au fost inregistrate pentru fondurile diversificate si cele de actiuni, cu randamente anuale de 10,9%, respectiv 18%.

77.650 de investitori

Volumul intrarilor nete de capital, calculat ca diferenta dintre nivelul subscrierilor si cel al rascumpararilor, a insumat in luna octombrie 33,12 milioane de lei, pe ansamblul fondurilor deschise, de 10 ori mai mare decat cel inregistrat in septembrie.
Fondurile monetare au reusit sa devanseze cu 9,5% nivelul activelor inregistrat la finele anului 2005 si sa inregistreze un flux pozitiv al intrarilor nete de capital, de peste 8 milioane de lei, dupa mai multe luni consecutive de scadere a activelor nete. Pe piata fondurilor deschise activau, la sfarsitul lunii noiembrie, 32 de entitati, fata de 19 la sfarsitul anului trecut. Numarul investitorilor a ajuns la 77.650, din care 77.534 au realizat plasamente in fonduri deschise.

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă