6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondurile de investitii au luat fata bancilor

Fondurile de investitii au luat fata bancilor

» Activele nete au depasit 200 de milioane de euro, in crestere cu 7,5% fata de finele lui 2006.

» Nivelul subscrierilor inregistrat in anul 2007 era la finele lunii aprilie de aproximativ 63 milioane euro.

Activele nete ale fondurilor deschise de investitii au depasit, la sfarsitul lunii aprilie, pentru prima data, pragul de 200 milioane de euro, inregistrand o crestere de aproape 49% fata de perioada similara a anului trecut. Nivelul activelor nete a depasit, la finele lunii aprilie, 671,16 milioane de lei (201,7 milioane de euro), iar variatia fata de finele anului trecut a fost de ±7,5%.

Fondurile, imune la scandalul politic
Atat fondurile monetare, cat si cele de obligatiuni au inregistrat in aprilie diminuari de active nete, din cauza nivelului crescut al cererilor de rascumparare, in timp ce fondurile diversificate si cele de actiuni au fost favorizate de evolutia pietei bursiere.
In ultimul an, fondurile monetare si cele de obligatiuni au cedat peste 10,5% din cota lor de piata fondurilor diversificate si de actiuni, astfel ca aceastea detineau impreuna la 30 aprilie peste 72% din industrie. Pe ansamblul fondurilor deschise, fluxul intrarilor nete de capital, calculat ca diferenta dintre nivelul subscrierilor si cel al rascumpararilor, este negativ, insumand 14,03 milioane de lei. Analizata din punctul de vedere al nivelului de atractivitate, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in aprilie volumul subscrierilor pe ansamblul industriei a fost de 34,9 milioane lei, cu circa 3% mai mult decat acum un an, iar volumul rascumpararilor, de 48,3 milioane lei, a fost cu aproape 40% mai mare decat cel inregistrat in aprilie 2006, certificand astfel faptul ca luna aprilie a devenit luna platilor (obligatiilor) datorate pentru anul anterior bugetului de stat. Nivelul subscrierilor inregistrat in anul 2007 era la finele lunii aprilie de peste 211,8 milioane lei (circa 63 milioane euro), insa datorita volumului mai mare de rascumparari din luna aprilie, pe ansamblul celor patru luni ale anului 2007, fluxul intrarilor de capital a fost doar de 1,8 milioane lei.

Fondurile de actiuni, preferatele investitorilor
Analizat pe categorii de fonduri, se observa ca fluxul intrarilor de capital din luna raportata a inregistrat un nivel pozitiv doar la categoria fondurilor de actiuni; la celelalte categorii de fonduri, fluxurile intrarilor de capital au fost negative pe linie. Cele mai bune performante au fost raportate pentru fondurile de actiuni si cele diversificate, cu randamente medii in acest an de 9% si, respectiv, 4,3%. Pentru fondurile inchise, nivelul activelor nete a ajuns la 44, 96 milioane de lei, in scadere cu 78,3% fata de luna precedenta.

"Cu toate distorsiunile provenite din mediul politic, evolutia pietei bursiere a fost favorabila pentru cea mai mare parte a fondurilor deschise."
Adrian Tudose, presedintele UNOPC

Diversificare

Pentru a-si incuraja clientii sa economiseasca in continuare, precum si pentru a incuraja investitiile in unitati de fond, bancherii ofera pachete de economisire hibrid formate din depozite si unitati de fond. Aceste alternative de plasament pot genera randamente superioare instrumentelor de economisire clasice datorita imbinarii laturii investitionale cu cea de economisire ce beneficiaza de dobanzi atractive.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă