13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGazele naturale pentru populatie se scumpesc in 2007 cu 12%

Gazele naturale pentru populatie se scumpesc in 2007 cu 12%

Tarifele la gazele naturale furnizate populatiei vor creste in 2007 cu 8-12% ca urmare a majorarii preturilor gazelor din productia interna cu 17,2%, potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Ritmul de crestere a tarifelor va fi influentat de majorarile de preturi la gazele din import.
Preturile gazelor naturale din productia interna, in functie de care ANRGN calculeaza tarifele pentru populatie, vor fi majorate trimestrial, in 2007, de la 145 dolari/1.000 metri cubi, in primele trei luni ale anului, la 170 dolari/1.000 mc in ultimul trimestru,Êpotrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Cresterera anuala este, in aceste conditii, de 17,2%.

Cresteri de tarife trimestriale

Pretul gazelor naturale din productia interna va fi mentinut, in primul trimestru din 2007, la nivelul de 145 dolari/1.000 mc valabil in prezent. La 1 aprilie 2007, pretul ar urma saÊcreasca laÊ155 dolari/1.000 mc, conform documentului lansat de MEC spre dezbatere publica. La inceputul trimestrului al treilea, gazele din productia interna se vor scumpi cu 5 dolari/1.000 mc, pana la 160 dolari. O noua majorare este programata pentru 1 octombrie, cand nivelul pretului va ajunge la 170 dolari/1.000 mc.
Romania s-a angajat fata de organismele internationale si UE sa majoreze treptat pretul productiei interne de gaze naturale, in fiecare an cu 25 dolari/1000 mc, astfel incat la data aderarii tariful sa ajunga la paritate cu pretul de import, se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG. Ulterior, ca urmare a cresterii rapide a pretului din import pe plan international, autoritatile au solicitat Comisiei Europene un termen de doi ani pentru atingerea acestui obiectiv.

Decizia, la 15 decembrie

Conform ANRGN, mentinerea preturilor la productia interna de gaze naturale, in primul trimestru din 2007, ar permite ca tarifele achitate de populatie sa nu fie majorate, la 1 ianuarie 2007. O decizie privind nivelul preturilor, valabile de la 1 ianuarie 2007, va fi anuntata la 15 decembrie, dupa efectuarea unor calcule legate de tarifele de distributie pentru anul viitor. Pe piata gazelor naturale, consumatorii sunt impartiti in doua categorii, in functie de modalitatea de stabilire a pretului de achizitie al gazelor. Segmentul consumatorilor captivi – populatia si firmele cu un consum redus – cumpara gaze la preturi stabilite de ANRGN.

Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...
Ultima oră
Pe aceeași temă