15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGeorge Soros: In urmatoarele doua luni se va atinge apogeul crizei financiare

George Soros: In urmatoarele doua luni se va atinge apogeul crizei financiare

Multimilionarul american de origine ungara George Soros, in varsta de 78 de ani, a acordat un amplu interviu publicatiei germane "Der Spiegel", in care si-a exprimat opiniile despre criza economica globala, dar si despre modul in care crede ca va raspunde la aceasta criza Barack Obama, presedintele ales al Statelor Unite. Soros a marturisit ca niciodata nu a mai vazut un dezastru economic de o asemenea amploare la nivel international. "In ultima mea carte, Noua paradigma a pietelor financiare: criza creditelor din 2008, am anticipat ca vom fi martorii celei mai mari crize financiare din 1930 pana in prezent. Dar, trebuie sa recunosc, nu credeam ca va fi chiar atat de puternica aceasta criza, mi-a depasit limitele celor mai pesimiste scenarii".

Intrebat cum crede ca vor evolua lucrurile in perioada urmatoare, George Soros a explicat ca ceea ce va fi mai greu de-abia de acum va incepe. "Pietele financiare se afla sub o mare presiune din cauza lipsei unei coordonari eficiente in aceasta perioada de tranzitie. In urmatoarele doua luni se va atinge apogeul dezastrului. Apoi vom asista la cateva initiative si interventii din partea noii administratii de la Washington, conduse de Obama. De succesul viitoarelor actiuni va depinde cat de mult va mai dura aceasta criza".

Renumitul filantrop si om de afaceri, care a facut avere in principal cu fonduri speculative, a indicat drept principala cauza a actualului declin economic american lipsa de anticipatie si de interventie a autoritatilor in momentul prabusirii companiei Lehman Brothers, al carei faliment a fost greseala fatala.

Intrebat de jurnalistii germani ce solutii crede ca s-ar impune pentru salvarea economiei americane, George Soros a raspuns ca, pe langa cele 700 de miliarde de dolari acordate de guvernul american in cadrul planului de salavare a economiei, este nevoie si de un pachet extins de stimulente financiare, mai ales la nivelul autoritatilor locale, pentru ca acestea sa poata mentine o buna gestionare a bugetelor, desi, constitutional, nu li se permite acest lucru. "Dar pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie ca guvernul federal sa injecteze sute de miliarde de dolari. Totodata, banii trebuie redirectionati si catre programe de infrastructura. In total, costul final s-ar situa undeva in jurul a 300-600 de miliarde de dolari" – a explicat Soros, care a adaugat ca aceasta ar fi si o oportunitate foarte buna pentru a rezolva si alte probleme aflate pe agenda internationala: incalzirea globala si dependenta energetica.

Soros a criticat ceea ce a numit "fundamentalismul pietei financiare" si a insistat pe necesitatea constientizarii nevoii ca, in timpul unei recesiuni, sa fie adoptat un buget de austeritate (inclusiv prin marirea taxelor dupa 2010, cand expira programul Administratiei Bush de reducere a impozitelor). Exprimandu-se intr-un mod plastic, Soros a spus ca este preferabil sa exista un joc de-a soarecele si pisica in care sa domine regulile celei din urma; el a explicat ca se impune un control mai strict asupra speculatorilor de pe pietele financiare si a caracterizat drept extrem de periculos pentru un sistem financiar parteneriatul public-privat, pentru ca statul trebuie sa introduca seturi de reguli si sa aiba grija de respectarea lor, dar statul  in sine nu trebuie sa devina un actor pe piata.

 

In context, George Soros, considerat unul dintre cei mai mari speculatori din lume (de altfel, principalii acuzati de declansarea crizei financiare globale) a marturisit ca interesele sale se regasesc atat in portofel, cat si in inima. El a negat acuzatiile ca donatiile pe care le face ar fi dictate din cauza mustrarilor de constiinta, dar a recunoscut ca, de cand a devenit o figura publica (fiind supranumit "Omul care a spart Banca Angliei"), este perceput ca un fel de guru in lumea finantelor.         

Intrebat daca economia mondiala are nevoie de fonduri speculative, George Soros a spus ca acestea sunt o metoda foarte utila de a face avere, dar ca exista o serie de riscuri, pentru ca folosirea creditelor este o sursa de instabilitate financiara si nu se poate face o delimitare clara intre "investitii" si "speculatii". "Singura diferenta consta in faptul ca investitiile sunt speculatii de succes, inspirate, datorate modului inteligent de a previziona si anticipa un potential profit pe piata. Eu, personal, sunt foarte mandru ca sunt un speculator de succes" – a mai spus omul de afaceri american.

Jurnalistii ziarului german "Der Spiegel" au incercat sa afle de la George Soros daca, printre atatia perdanti, sunt si "castigatori" care beneficiaza de pe urma actualei crize financiare internationale. Raspunsul? "China, daca liderii sai de la Beijing vor sti sa gestioneze situatia asa cum trebuie. In caz contrar, exista reversul medaliei, adica o criza politica de proportii" – a explicat Soros.

In finalul interviului, George Soros si-a exprimat speranta ca nou presedinte american ales, Barack Obama, va fi suficient de intelept sa colaboreze cu China pentru rezolvarea crizei economice. "Daca va alege varianta sa rezolve de unul singur aceasta criza, atunci ne vom adanci intr-o prapastie economica la nivel mondial, pentru ca America nu este in pozitia de a putea aduna singura cu farasul mizeria pe care ea insasi a facut-o" – a conchis omul de afaceri George Soros.    

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă