6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul sterge datorii de 1,3 miliarde euro la Termoelectrica

Guvernul sterge datorii de 1,3 miliarde euro la Termoelectrica


Criza energetica in care se afla lumea, determinata de cresterea accentuata a resurselor, impune adaptarea din mers a sistemelor energetice pentru a permite pastrarea unui echilibru economic. In cazul Romaniei, restructurarea sistemului si asigurarea unor conditii de mediu conforme cu cerintele UE necesita investitii totale de circa 7,25 miliarde euro pana in 2020.
Deocamdata, Executivul are la indemana mai multe scenarii pregatite, iar totul se invarteste in jurul costurilor de productie si a societatii Termoelectrica pentru care Ministerul Economiei pregateste stergerea datoriilor. In esenta proiectul caruia Executivul ii va da credit va viza unificarea capacitatilor de productie din sectoarele termo, hidro si nuclear in structuri capabile sa produca la un pret mediu de 42 euro/MWh.
In prezent, preturile variaza mult, in functie de sectorul de productie. Daca la hidrocentrala Portile de Fier pretul este de 7 euro/MWh, termocentralele din Bucuresti produc energia cu 73 euro/MWh. Valori intermediare se regasesc la complexurile Craiova, Turceni si Rovinari (45-46 euro/MWh) si la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda – 36 euro/MWh.

Producerea energiei electrice, o singura societate

Primul scenariu prevede infiintarea unei companii care sa includa toate unitatile de productie a energiei electrice, cu exceptia complexurilor de la Turceni, Craiova si Rovinari. Compania ar urma sa includa centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, unitatile apartinand Hidroelectrica si centralele termice din subordinea Termoelectrica. Productia realizata s-ar ridica, pana in 2020, la o cantitate totala de 615.655 GWh, cu un pret de productie de 41,27 euro/MWh. Anul trecut, productia de energie realizata in Romania de capacitatile din structura actuala de organizare a totalizat 59.389 GWh.
Cele trei complexuri – neincluse in noua societate – ar urma sa asigure fiecare, in acelasi interval, o cantitate de energie cuprinsa intre 82.000 si 120.000 GWh, la un pret de circa 45 euro/MWh. A doua varianta prevede constituirea unei companii care sa reuneasca toate capacitatile, mai putin cele trei complexuri si centralele termice din Bucuresti. Pretul de productie ar urma sa ajunga la 38,3 euro/MWh, pentru o cantitate totala de aproximativ 562.595 GWh.

Unitatile termo, hidro si nuclear, din nou impreuna

Al treilea scenariu propune formarea a doua noi entitati prin comasarea de societati din sectorul termo, hidro si nuclear. Din prima entitate ar urma sa faca parte Nuclearelectrica, complexurile energetice Craiova si Turceni, termocentralele din Braila si hidrocentralele din judetul Valcea, iar a doua entitate ar include societatea Hidroelectrica, complexul energetic de la Rovinari, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, precum si termocentralele din Deva, Paroseni, judetul Mures si Bucuresti. Cele doua companii ar produce cantitati de energie electrica aproape identice, de aproximativ 456.000 GWh, dar la un pret diferit, de 40,6 euro/MWh, respectiv de 42,7/MWh.
O alta varianta luata in calcul prevede infiintarea tot a doua entitati, cu societati din sectoarele termo, hidro si nuclear. Prima ar urma sa includa Nuclearelectrica, comple-xurile energetice Craiova si Turceni, termocentralele din Braila si hidrocentralele din judetul Valcea, iar din a doua entitate ar face parte Hidroelectrica, complexul energetic de la Rovinari, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, precum si termocentralele din Deva, Paro-seni si judetul Mures.
Termocentralele din Bucuresti – care nu sunt prezente in aceasta varianta – ar putea fi transferate autoritatilor locale, ceea ce ar permite celei de-a doua entitati sa produca la un pret mai mic, de 39,2 euro/MWh. Ultimele doua scenarii analizate de Guvern vizeaza realizarea a trei noi entitati care sa includa societati din sectoarele termo, hidro si nuclear, termocentralele din Bucuresti fiind din nou luate in calcul doar in una din cele doua variante. Din prima entitate ar urma sa faca parte Nuclearelectrica, complexul energetic Turceni, hidrocentrale si termocentralele din Braila, iar a doua ar include complexul energetic Rovinari, termocentralele din judetul Mures si hidrocentrale din judetul Valcea. Sistemul ar permite primei unitati sa produca o cantitate totala de energie de 428.110 GWh, la un pret de 41,2 euro/MWh, iar cea de-a doua entitate ar asigura 145.108 GWh, la un pret de 42,3 euro/MWh.
A treia entitate ar include hidrocentrala Portile de Fier, complexul energetic din Craiova, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, termocentralele din Deva, Paroseni si, eventual, Bucuresti. In cazul in care termocentralele din Bucuresti ar fi incluse in aceasta entitate, cantitatea de energie s-ar ridica la 341.226 GWh, la un pret de 41,7 euro/MWh. Fara termocentralele din Capitala, care ar urma sa fie transferate autoritatilor locale, cantitatea de energie produsa s-ar reduce la 288.167 GWh, cu un pret pe MWh de circa 36 euro. In plus, Executivul mai intentioneaza sa transfere termocentrala Palas din Constanta si centrala termoelectrica din Galati in administrarea consiliilor locale si sa inchida centralele de energie termica din Borzesti (judetul Bacau) si Doicesti (judetul Dambovita). Fondurile necesare inchiderii celor doua centrale ar urma sa fie suportate de catre companiile nou-create.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă