8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImpozitele raman pe loc in 2008

Impozitele raman pe loc in 2008

Actionarii vor putea incasa dividende de mai multe ori pe an.

Darile catre stat se vor plati intr-un cont unic de la 1 ianuarie.

Cazierul fiscal se emite pe loc, taxa fiind si ea redusa la 200 de lei.

Codul fiscal se va modifica din nou de la 1 ianuarie, insa nu in sensul majorarii de taxe si impozite, ci in directia "inlaturarii pericolelor ce tin de evaziunea fiscala", a anuntat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
O prima modificare amintita de ministru se refera la introducerea posibilitatii ca actionarii companiilor sa poata ridica dividende inca din timpul anului. Concret, in urma unei decizii a Adunarii Generale a Actionarilor, se pot distribui dividende aferente primului trimestru sau primului semestru din anul respectiv, de pilda. Dupa incheierea situatiilor financiare, sumele platite in contul dividendelor ar urma sa fie regularizate cu cele rezultate din raportarile contabile.

Conturi unice
Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu, a prezentat si unele modificari ce vor fi aduse Codului de procedura fiscala. Astfel, de la 1 septembrie firmele care au un comportament fiscal corect vor putea sa-si achite obligatiile catre bugetul statului intr-un cont unic, iar pe cele catre bugetele sociale in altul. Procedura va fi extinsa de la 1 ianuarie pentru toate companiile. "Numarul ordinelor de plata, care acum variaza intre cinci si 50, se va reduce la doua", a punctat Chitoiu.
Totodata, ANAF a luat decizia de a emite cazierul fiscal pe loc si de a reduce taxa de la 500 la 200 de lei. Alte reguli ale jocului vor fi introduse si in ceea ce priveste deciziile de impunere stabilite de organele fiscale dupa incheierea controalelor. Acestea le vor fi comunicate celor vizati in termen de maximum sapte zile, a mai spus Daniel Chitoiu.
In alta ordine de idei, se va schimba si modalitatea de punere sub sechestru a bunurilor apartinand firmelor cu datorii. Valoarea acestor bunuri a fost plafonata la maximum 150% din totalul creantelor care trebuie recuperate. De asemenea, s-a stabilit si o lista de prioritati a activelor ce pot fi puse sub sechestru. Pe primul loc se afla bunurile care nu au legatura cu obiectul de activitate al companiei respective, apoi cele date cu chirie, arenda sau concesionate. Abia in ultima instanta pot fi sechestrate activele care contribuie direct la obiectul de activitate al firmei debitoare.
Nu in ultimul rand, Chitoiu a mai anuntat ca vor fi scoase de sub incidenta secretului fiscal rezultatele controalelor cu ocazia carora au fost depistate acte de evaziune si frauda fiscala. In acest fel, controalele cu pricina vor putea fi popularizate, prevenindu-se reeditarea unor asemenea cazuri.

Raportari ultraoptimiste

Tot ieri, ministrul Vosganian s-a lansat si intr-un expozeu menit sa convinga asistenta de rezultatele economice remarcabile inregistrate de Romania in prima parte a acestui an.
"Romania a consemnat un excedent bugetar de 0,5% din PIB dupa primele sapte luni ale acestui an. Deja la nivelul administratiilor locale se simte efectul majorarii salariilor. Daca lucrurile vor continua in acelasi fel, se va inregistra pana la finele anului un plus de 1,2 miliarde de euro la nivelul administratiilor locale", a spus ministrul.
In consecinta, deficitul bugetar la sfarsitul acestui an va fi de 2% din PIB sau putin peste acest nivel, sub plafonul de 2,8% din PIB din Legea bugetului, pentru a preveni riscurile depasirii pragului de 3% stabilit de Uniunea Europeana, este de parere Vosganian.
In acest context al raportarilor ultraoptimiste, oficialul a plusat, sustinand ca pana in 2010 va fi eradicata saracia severa din Romania.
"Dupa aplicarea programelor de crestere a pensiilor la 1 ianuarie 2008, procentul persoanelor aflate la pensie in situatia de saracie severa va fi intre 0,5 si 0,7%, urmand ca pana in anul 2009 sau 2010 sa eradicam saracia severa din randul pensionarilor", a mai spus Vosganian.
Potrivit cifrelor prezentate de acesta, in anul 2002, in Romania, circa 11% din populatie era sub nivelul de saracie severa, adica 2,3 -2,4 milioane de romani erau in pericol de a nu-si asigura supravietuirea, neavand un venit lunar mai mare de 1.060.000 de lei vechi. "Obiectivele din 2002 erau ca in 2009 sa atingem un nivel de 5,4%, dar inca de anul trecut am coborat la 4,1%", a precizat Varujan Vosganian.

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă