10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIntre interese politice si preturi aberante

Intre interese politice si preturi aberante

De ani de zile, fiecare guvern care se perinda la conducere anunta cu surle si trambite ca “turismul este o prioritate nationala”. Daca la inceput chiar am crezut ca se doreste ca “industria vacantelor” sa devina “motorul” economiei romanesti, astazi, dupa 15 ani, incepem sa realizam ca nu sunt decat niste sloganuri politice, de “aburit” alegatorii, care spera sa mai apuce si ei macar un concediu la mare fara sa ramana cu buzunarele goale pana la sfarsitul anului.

Este adevarat ca in Romania sezonul pe litoral s-a micsorat la doua luni din cauza transformarilor meteorologice, dar acest lucru nu li se intampla numai romanilor, ci si bulgarilor si chiar turcilor.

De ce lipsesc specialistii

Spre deosebire de vecinii nostri, care reusesc sa tina preturile la sejururile turistice in frau, ba chiar scazand tarifele, la noi cresc. Motivul: trebuie sa scoata cat mai multi bani pentru a plati oamenii, darile si sa aiba si un profit minim in aceste doua luni. Si atat. Fara investitii prea mari, de cele mai multe ori chiar deloc. Cat despre personalul angajat, ce sa mai spunem?! Citandu-l pe unul dintre hotelieri: “Noi lucram pe litoral cu puscariasi, cu someri, cu oricine care este de acord sa munceasca doua luni, maxim trei, pentru ca nici un specialist sau un absolvent de orice scoala de turism nu vine la noi pentru mai putin de sase luni intrucat, conform legislatiei, nu poate primi somaj daca a lucrat mai putin de jumatate de an!”. Deci nici nu mai avem puterea sa ne mai miram de ce serviciile sunt la pamat si, dupa cum sta treaba, nici nu sunt sanse de imbunatatire in viitorul apropiat.

Agentiile vor deja oferte externe

Conform datelor puse la dispozitie de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania, in sezonul 2005, tarifele de cazare de pe litoralul romanesc au fost de cinci ori mai mari decat cele practicate de vecinii nostri! Conform previziunilor si a ofertelor facute de catre hotelieri la Bursa de Turism Litoral 2006, care are loc in aceste zile la Mamaia, tarifele pentru anul viitor sunt mai mari cu 20-35% fata cele din sezonul 2005. In aceste conditii agentiile de turism considera ca nu exista un viitor pentru sezonul estival 2006 pe litoralul romanesc si se reorienteaza pentru ofertele propuse de Grecia, Turcia Bulgaria, Italia, Spania, Croatia etc.

Remanieri inoportune

Si “colac peste pupaza” premierul Tariceanu s-a gasit sa faca remanieri exact in perioada in care se fac contractarile pe litoral. Mai exact, tocmai acum cand Romania risca sa iasa de pe piata de turism si cand ar fi fost mai multa nevoie de un presedinte al Autoritatii Nationale de Turism care sa faca presiuni asupra investitorilor din turism sa reduca preturile, acum, cand Romania ar fi trebuit sa-si inceapa promovarea internationala pentru vara 2006, acum, cand prezenta oficiala ar fi fost absolut necesara la intalnirile cu marii tur-operatori internationali, care dupa recenta remaniere a presedintelui ANT au decis ca Romania nu este o destinatie prioritara pentru 2006. Dar probabil ca premierul asta si-a dorit, pentru ca ne este greu sa credem ca nu cunoaste situatia acestui sensibil domeniu economic pe care si el, ca si predecesorii sai, l-a considerat “de importanta nationala”.
Acum asteptam pana cand cearta pe acest loc de secretar de stat dintre partidele din Coalitie se va termina. Apoi, mai asteptam inca sase luni pana cand se va fi obisnuit cu locul si de-abia dupa aceea, daca nu cumva va fi remaniat din nou, vom putea discuta despre strategia turismului romanesc. Pana atunci sezonul 2006 va fi deja istorie.

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă