10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIntreprinzatorii mici si mijlocii nu sunt de acord cu majorarea TVA

Intreprinzatorii mici si mijlocii nu sunt de acord cu majorarea TVA

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) nu este de acord cu majorarea TVA de la 19 la 22% deoarece standardul de viata al populatiei si capacitatea de a cumpara si vinde a firmelor vor fi afectate negativ de o asemenea masura.
Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a declarat ca intreprinzatorilor nu li s-a prezentat nici o analiza economica referitoare la motivatia si oportunitatea majorarii TVA. In acelasi ton, alti reprezentanti ai IMM-urilor s-au plans ca Ministerul Finantelor se poarta cu ei precum cu “niste papusi”, neluandu-le in considerare sugestiile.
Nicolescu a mentionat si alte neajunsuri pe care le-ar genera cresterea TVA. Astfel, la nivelul firmelor vor creste imobilizarile de capital circulant, se vor majora preturile de productie si cele de vanzare. In plus, masura va bloca sau va ingreuna capitalizarea firmelor din Romania, care in cazul IMM-urilor este de sapte ori mai redusa decat media UE. Alte efecte ale majorarii TVA ar fi, in opinia intreprinzatorilor mici si mijlocii, amplificarea ratei inflatiei, incetinirea investitiilor si cresterea contributiilor la bugetul european dupa aderare (contributii care se calculeaza in functie de nivelul TVA).
Totusi, reprezentantii CNIPMMR au salutat – asa cum au salutat la timpul respectiv si cota unica de impozitare – reducerea cu 5% a contributiei pentru asigurari sociale, apreciind-o drept “foarte benefica economic si social”. In cazul TVA insa intreprinzatorii au lansat un SOS catre sindicalisti, chemand principalele confederatii sa-i ajute in lupta cu Finantele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă