17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInundatiile au incetinit ritmul de crestere a economiei romanesti

Inundatiile au incetinit ritmul de crestere a economiei romanesti

Ritmul de crestere a economiei romanesti va continua sa scada si in trimestrul trei al acestui an, ajungand pana la 4,7% la sfarsitul anului 2005, evolutie determinata de pagubele provocate de inundatiile din ultimele luni, potrivit unui raport al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

Economia romaneasca a pierdut din avantul din primul trimestru al anului, cand dupa un avans de 5,9% a scazut la putin peste 4% in cel
de-al doilea trimestru, comenteaza analistii bancii austriece. Ritmul de crestere economica a ajuns la 4,9% in prima jumatate a anului, fata de 8,3% in primul semestru al anului trecut.
Raportul BA-CA explica aceasta evolutie prin prisma declinului important al agriculturii, pe fondul conditiilor meteo nefavorabile si al inundatiilor din primavara acestui an. De asemenea, productia industriala a fost afectata de inundatii, astfel ca sectorul a fost caracterizat de o crestere de doar 3,6% in prima parte a anului 2005, fata de 6,2% in aceeasi perioada a anului precedent.

Serviciile, cel mai important motor

Sectorul serviciilor a continuat sa fie cel mai important motor de crestere, inregistrand un avans de 6,9% in aceasta perioada, comparativ cu 6,1% in 2004. Rata mare de crestere a sectorului serviciilor a fost determinata de sporirea consumului intern, cu 11,7% in primul semestru al anului, ca urmare a majorarii veniturilor, a dezvoltarii creditarii si a efectului introducerii cotei unice de impozitare. Toate acestea au fost completate de o activitate investitionala importanta, cu un avans de 7,6% si de un consum public in crestere cu 4,3%.

Deficit de cont curent, 6,8 miliarde de euro

Mentinerea cresterii consumului intern din prima parte a anului a fost reflectata in adancirea deficitului de cont curent la 2,7 miliarde de euro, respectiv 3,6% din PIB, fata de 1,7 miliarde de euro, respectiv 2,9% din PIB, in perioada corespunzatoare a anului anterior. Alti factori care au determinat deteriorarea de-ficitului de cont curent au fost intensificarea activitatii investitionale si aprecierea monedei nationale.
Cele trei elemente, respectiv consumul, investitiile si aprecierea monedei nationale vor determina dezvoltarea economica in a doua jumatate a anului 2005, dar vor continua sa afecteze negativ deficitul de cont curent si in a doua jumatate a anului. Astfel, estimarile BA-CA indica pentru anul 2005 un deficit de cont curent de 6,8 miliarde de euro sau 8,9% din PIB, fata de 7,75% din PIB cat este obiectivul autoritatilor de la Bucuresti.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă