6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMaine incep pregatirile pentru denominare

Maine incep pregatirile pentru denominare

Echivalentul a 5 milioane de lei vechi va fi distribuit numai prin banci

Majoritatea bancilor au decis sa alimenteze terminalele de retragere cu bancnote noi inca din data de 1 iulie. Desi structura cupiurilor ce pot fi retrase prin card difera de la o banca la alta, valorile de 10 lei si 50 de lei se regasesc in oferta tuturor bancilor. Noile bancnote de 500 de lei, cele mai valoroase cupiuri puse in circulatie, vor fi distribuite numai prin ghiseele bancilor, cel mai probabil pentru sume mari, bancile pastrand la bancomate structura corespondenta actualelor bancnote disponibile la retragerea de numerar.

Hartiile de 500 de lei grei, echivalentul a 5 milioane de lei vechi, precum si monedele intrate in circulatie de la 1 iulie vor fi accesibile populatiei abia din data de 4 iulie, cand bancile isi vor relua activitatile curente. Aceste valori nu se vor regasi la bancomate, iar hartia de 500 de lei are putine sanse de a fi introdusa la retragerile de la ATM-uri, chiar intr-o perioada mai indelungata.

Pentru inceput, circula doar 25% din numerarul necesar in bani noi

BNR a anuntat ca, in prima faza de preschimbare, va fi tiparit 25% din numerarul necesar pentru inlocuirea completa a vechii structuri monetare. Bancnotele si monedele denominate vor dobandi putere circulatorie efectiva de la 1 iulie, dupa patru luni de afisare paralela a tarifelor si preturilor in valori vechi si noi. Denominarea presupune taierea a patru zerouri din actualele cupiuri, astfel ca bancnota de 10.000 de lei va deveni noua unitate monetara, adica un leu nou.

Alimentarea cu lei grei la bancomate

Dintre primele sase banci care detin retele de ATM-uri, doar Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au preferat sa astepte o perioada inainte de a preschimba bancnotele vechi la terminalele electronice. Oficialii Raiffeisen spun ca este nevoie de o analiza asupra vitezei de rotatie a insemnelor denominat, pentru a evalua corect necesarul de numerar.
Celelalte banci cu mari retele de bancomate au decis sa alimenteze terminalele de retragere cu bancnote noi inca din data de 1 iulie. Desi structura cupiurilor ce pot fi retrase prin card difera de la o banca la alta, valorile de 10 lei si 50 de lei se regasesc in oferta tuturor bancilor. Cele doua valori detin si cea mai mare pondere in structura de distributie promovata de banca centrala.
Potrivit bancherilor, bancnotele de 10 lei acopera aproximativ 55-60% din valoarea noii emisiuni, in timp ce cupiurile de 50 de lei insumeaza intre 12% si 20% din total.
Initial, BNR a propus bancilor ca hartiile de 500 de lei sa reprezinte aproape 20% din totalul emisiunii, dar bancherii apreciaza ca valoarea acceptata de institutiile de credit a fost sensibil mai mica. Bancnota de 100 de lei reprezinta aproximativ 10% din numerarul distribuit, cota mai redusa intrucat inlocuieste cea mai putin uzata bancnota, cea de un milion lei vechi. Subdivizorii leului greu, cele patru monede metalice, vor reprezenta ca valoare doar cateva procente din suma preschimbata. Primele doua banci ca marime din Romania, Banca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale, au anuntat ca vor deschide o parte din ATM-uri cu noile bancnote chiar din primul minut al zilei de 1 iulie. BCR va oferi valori de 10 si 50 de lei, in timp ce BRD va distribui cupiuri de 10 lei, 50 de lei si 100 de lei. A treia banca dupa marimea retelei de ATM-uri, Banc Post, va deschide o parte din bancomate pe 1 iulie, incepand cu ora 11.00. In terminalele Banc Post vor fi accesibile cupiuri de 5 lei, 10 lei si 50 de lei.
Nici una dintre banci nu va introduce bani noi in toata reteaua de bancomate. Cea mai variata oferta este asigurata de Banca Tiriac, care distribuie valori de 5 lei, 10 lei, 50 de lei si 100 de lei.

Structura cupiurilor va fi formata din sase bancnote – 1 leu si cinci multipli -, precum si din patru monede. Bancnotele in lei noi vor exprima valori de 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) si 500 de lei (5.000.000 lei). Divizorii leului greu vor fi un ban nou (100 lei vechi), cinci bani (500 lei vechi), 10 bani (1.000 de lei vechi) si 50 de bani (5.000 lei vechi), sub forma de monede.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă