Pretul gazelor din productia interna isi tempereaza cresterea

Comisia Europeana a aprobat extinderea perioadei de aliniere a pretului gazelor din productia interna la nivelul celor din import pana la data de 31 decembrie 2008, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Aceasta ...

Rl online 0 comentarii

Comisia Europeana a aprobat extinderea perioadei de aliniere a pretului gazelor din productia interna la nivelul celor din import pana la data de 31 decembrie 2008, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Aceasta solicitare fusese formulata de autoritatile de la Bucuresti in luna decembrie a anului trecut.
Obligatia de aliniere a pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul preturilor pentru gazele importate a fost stabilita in negocierile de aderare la UE, incheiate de fostul guvern. In cadrul negocierilor de aderare la UE, purtate de fostul guvern, a fost stabilita o rata anuala de majorare a pretului cu 25 dolari/1.000 mc. In ultimii doi ani, cotatiile petrolului si ale produselor petroliere au crescut insa semnificativ, lucru care a dus la o majorare a preturilor internationale la gaze naturale, importurile de gaze ale Romaniei fiind, in prezent, la un nivel de circa 285 de dolari per mia de metri cubi. De la 1 aprilie, ANRGN a anuntat o majorare a tarifelor la gaze naturale livrate consumatorilor captivi cu 2,6%.
Ieri, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, le-a comunicat directorilor combinatelor de ingrasaminte chimice prelungirea cu doi ani a calendarului de aliniere a preturilor la gazele naturale, materia prima pentru aceasta industrie. Potrivit lui Seres, expertii MEC si conducerile combinatelor cauta solutii prin care cresterea tarifelor la gaze sa poata fi suportata de industria de ingrasaminte chimice.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...