21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPuterea calorica face pretul in noua factura

Puterea calorica face pretul in noua factura

Din luna septembrie a acestui an, modul de facturare a consumului de gaze naturale se va schimba radical pentru abonatii societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord. Nu vom mai plati cantitatea consumata, adica metri cubi, ci energia gazului, adica kilowati/ora.

Ca vor scadea sau vor creste facturile o data cu introducerea noii metode de calcul ramane sa ne convingem fiecare pe buzunarul propriu, dar pana atunci societatile de distributie promit ca sistemul de contorizare se va imbunatati, iar suma facturata va reflecta in mod real energia consumata.
Noul sistem care va introduce facturarea in unitati de energie (lei/kwh), ca in cazul energiei electrice, permite luarea in calcul a diverselor surse de aprovizionare cu gaze, care va conduce la o usoara variatie a calitatii gazelor distribuite. Tinand cont de gazele din productia interna, furnizate de Petrom si Romgaz, si de cele provenite din import, energia continuta de gaze poate varia cu cateva procente, in functie de originea sa. Noul sistem are la baza acelasi contor volumetric al clientilor, dar metrii cubi consumati vor fi transformati in kWh cu ajutorul unui coeficent (PCs) care depinde de puterea calorica a gazului consumat, de unde vor rezulta si diferentele. Masurarea lui se face in mai multe puncte ale retelei de distributie cu ajutorul instrumentelor numite calorimetre. Astfel, daca veti consuma un gaz cu o putere mai slaba, veti plati mai putin decat cei care ard aceeasi cantitate de gaze, dar cu o putere mult mai buna. Pe de alta parte, avand in vedere ca unitatile de energie pentru facturarea gazelor sunt deja utilizate in majoritatea statelor europene, alinierea la acest sistem va usura schimburile de gaze. Noul sistem de masurare care va fi introdus tine cont de legislatia europeana in materie, dar si de reglementarile interne ale Romaniei in domeniul gazelor naturale. Este vorba despre Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2003/55/CE privind piata interna a gazelor naturale, Legea gazelor 351/2004, Decizia ANRGN 664/2004 privind Regulamentul de masurare a gazelor naturale tranzactionate pe piata angro si, nu in ultimul rand, Codul Fiscal.

Metoda de calcul

Diferentierea este determinata de Puterea Calorica Superioara (PCs), exprimata in kWh/mc, care poate varia intre limitele 9 si 11 kWh. In acest fel, energia gazelor consumate se obtine inmultind volumul gazelor consumate cu puterea calorica superioara. Concret: E=VxPCs, unde E este energia in kWh; V este volumul masurat de contor in mc, iar PCs este Puterea Calorica Superioara a gazelor naturale (kWh/mc) si indica energia totala degajata prin arderea completa in aer a unui metru cub de gaz uscat. Aceasta este determinata cu ajutorul analizarii calitatii gazelor in punctele reprezentative de pe retea.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă