10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRepartitoarele, obligatorii pentru locatarii de la bloc

Repartitoarele, obligatorii pentru locatarii de la bloc

Putini dintre romanii care stau la bloc stiu ca montarea repartitoarelor de costuri pe calorifere este o obligatie care le revine prin lege. Repartitoarele permit economii substantiale la plata energiei termice, in conditiile in care cu ajutorul lor se poate regla cantitatea de caldura din apartamente, mai ales atunci cand afara este cald, iar furnizorul se inversuneaza sa pompeze agent termic in conducte.

Astfel, HG 933/2004 prevede ca montarea contoarelor de energie termica la nivel de apartament, in cazul distributiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri, in cazul distributiei verticale, este “in sarcina proprietarilor indiferent de sistemul de distributie adoptat in cadrul condominiului si se va finaliza pana la data de 31 iulie 2007”.
Actul normativ mai stipuleaza obligativitatea masurarii consumurilor de energie termica pentru incalzire si pentru apa calda de consum la nivel de bransament de imobil sau de scara si a repartizarii cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament.
Spre deosebire de contorizarea apartamentului, care cade in sarcina proprietarului, contorizarea imobilului sau a scarii revine furnizorului de energie termica si trebuie incheiata pana la 30 iunie 2006, pentru toti consumatorii, mai prevede HG 933.

Sprijin la achizitie

Costurile unui repartitor sunt cuprinse, potrivit bogatelor oferte existente pe piata, intre 900.000 lei si 1,3 milioane lei vechi. Instalarea acestor echipamente trebuie sa se faca numai cu firme de instalatii autorizate de catre Autoritatea Nationala pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC), aflata in coordonarea primului ministru. Autorizarea firmelor este o garantie ca acestea sunt serioase. Toti proprietarii dintr-un bloc sau de pe o scara trebuie sa cada de acord asupra alegerii unei singure firme care instaleaza repartitoarele.
Guvernul a prevazut in legislatie posibilitatea ca familiile sarace sa fie ajutate sa-si instaleze echipamentele de masurare. Astfel, potrivit hotararii de guvern mentionate, primariile si furnizorii de energie termica trebuie sa-i sprijine, pe cheltuiala proprie, pe beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat (cei mai saraci locatari) la instalarea contoarelor de apa calda si a repartitoarelor, urmand ca banii sa fie recuperati de la acestia in maximum 3 ani de la punerea in functiune a respectivelor echipamente, prin includere in factura de plata lunara, pana la concurenta sumei investite.

Alt avantaj

Un alt avantaj al instalarii repartitoarelor de costuri in apartamente este acela ca furnizorii de energie termica vor putea incheia cu consumatorii conventii individuale (contractele se incheie cu asociatia). In baza conventiilor si a contractelor, furnizorii vor avea acces la instalatiile interioare de incalzire si apa calda de consum din fiecare apartament si vor putea sista furnizarea serviciului catre rau-platnici (inclusiv in sezonul rece), pentru restante la plata facturilor mai mari de 3 luni. Astfel, caldura si apa calda nu se vor mai opri pentru blocuri intregi, ca pana acum, afectand de-a valma rai si bun-platnici, ci sistarea se va face diferentiat, asa cum se intampla si in cazul altor utilitati precum lumina, Internetul, cablul TV sau serviciul telefonic.

Amenzi

Potrivit oficialilor Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), in Capitala situatia privind repartitoarele de costuri instalate in apartamente pana la aceasta ora nu este deloc multumitoare. Din cele circa 600.000 de apartamente de bloc, doar 35.000 si-au montat repartitoare.
Nerespectarea termenelor din programul de contorizare se sanctioneaza, potrivit HG 933/2004, cu sume uriase, cuprinse intre 300 si 500 de milioane de lei vechi. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de catre personalul imputernicit de ministrul Administratiei si Internelor, de presedintele autoritatii de reglementare competente, de prefect sau de primar.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă