15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSubventia pentru energie termica se reduce deocamdata cu 33%

Subventia pentru energie termica se reduce deocamdata cu 33%

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat recent ca familiile cu venituri mari ar putea sa nu mai beneficieze de subventie pentru energia termica. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a precizat ieri ca, deocamdata, este luata in calcul doar o diminuare a subventiei cu circa 33% din valoarea actuala.
Seres mai crede ca eventuala reducere cu circa 33% a subventiei pe care statul roman o acorda pentru energia termica livrata populatiei ar trebui luata in calcul doar daca sumele rezultate vor merge in reabilitarea sectorului de productie si transport al agentului termic. “Personal consider ca o majorare a pretului national de referinta al gigacaloriei de la 896.000 lei pe gigacalorie se poate lua in calcul doar dupa ce exista asigurari ca acea diminuare a subventiei cu 33% va fi directionata spre investitii pentru cresterea randamentului centralelor pe cogenerare si a eficientei sistemelor de transport”, a spus ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.

Economii energetice de 40%

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) apreciaza ca Romania are un potential de economisire a energiei de aproximativ 40%. Atingerea acestui nivel ar presupune insa investitii considerabile. Astfel, pentru atingerea unui prag de economisire a energiei de 38,8% in sectorul rezidential ar fi necesare investitii de 1,187 miliarde euro. De asemenea, in sectorul incalzirii centralizate cu energie termica, atingerea unui procent de economie de 28,8% fata de momentul actual ar presupune investitii de 1,137 miliarde euro.
MEC a demarat impreuna cu Agentia Romana pentru Conservarea Energiei un program national de eficienta energetica, care urmareste reducerea pierderilor de apa si caldura in retelele de transport, modernizarea acestora si introducerea sistemelor individuale de contorizare. Pentru anul viitor, programul are alocata o suma de 500 miliarde lei vechi.
Programul a fost elaborat pentru 36 de localitati din 25 de judete. Cele mai mari fonduri au fost aprobate, pentru anul viitor, in cazul judetelor Alba, Bacau, Constanta, Cluj si Vaslui. De la bugetul de stat va fi cofinantata maximum 30% din valoarea proiectelor derulate de comunitatile locale.

Drobeta Turnu-Severin, exemplul bun

“Pentru unitatile din portofoliul MEC, entitatile de la Termoelectrica depind in mica masura de pretul national de referinta pentru energia termica, cu exceptia centralei de la Paroseni”, a spus ministrul Economiei. El a dat ca exemplu pozitiv de producere a energiei termice la un pret scazut, de aproximativ 900.000 lei pe gigacalorie, RAAN Drobeta Turnu-Severin, care deja a inceput sa incheie contracte directe cu beneficiarii. La capitolul exemple negative, ministrul a citat Electrocentrale Galati, care are de recuperat o suma mare de la autoritatile locale in contul energiei termice livrate populatiei.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă