10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxa ecologica, in locul celor de inmatriculare si de drum

Taxa ecologica, in locul celor de inmatriculare si de drum

Comisia Europeana va propune introducerea unei taxe ecologice pentru posesorii de autovehicule, la nivel paneuropean, pentru a înlocui actualele taxe pentru utilizarea drumurilor sau pentru înmatriculare. Executivul European va prezenta propunerea, în aceasta primavara, ministrilor Finantelor, dar este putin probabil ca taxa sa intre în vigoare înainte de 2009.


În ceea ce priveste modalitatea de calcul, 25% din valoarea taxei va depinde de nivelul emisiilor de dioxid de carbon ale vehiculului. Metodologia de calcul va fi unica, la nivelul UE, dar autoritatile vor avea posibilitatea sa stabileasca la nivel local rata de impozitare, potrivit proiectului Comisiei.

Eliminarea dublei impozitari

Comisarul european pentru Fiscalitate, László Kovács, a prezentat intentiile privind taxa ecologica într-un interviu acordat The Sunday Telegraph, saptamâna tre-cuta. "Ma îngrijoreaza modul în care contribuabilii sunt obligati sa achite taxa de înmatriculare într-un stat, iar atunci când se muta într-o alta tara, poate fi nevoie de achitarea unei a doua taxe de înregistrare. Acest fapt reprezinta dubla impozitare, respectiv o bariera interna existenta pe piata", a declarat Kovacs. Ideea introducerii taxei ecologice este sustinuta puternic de membrii Parlamentului European, a precizat oficialul UE.
Pe de alta parte, Kovacs a subliniat progresele înregistrate de UE în armonizarea sistemului de impozitare a companiilor. "La momentul actual, nu exista transparenta. Sistemul propus va fi mult mai simplu pentru companii, iar principiile acestuia vor fi o baza de impozitare extinsa, consolidata", a adaugat oficialul european. Planul de armonizare a legislatiei din domeniu este sustinut puternic de zece state, iar alti sapte membri UE sunt în favoarea conceptului, dar au exprimat dubii referitoare la unele detalii.

In vigoare din 2011

Kovacs intentioneaza sa prezinte, la începutul anului 2008, o propunere legislativa în acest sens, iar reglementarile ar putea intra în vigoare în anul 2011, daca sunt sustinute de membrii blocului comunitar.
Statele vor putea fixa, la nivel local, ratele impozitelor si vor avea posibilitatea de a ramâne în afara mecanismului de intensificare a cooperarii fiscale. "O data cu implementarea sistemului, va exista o usa deschisa pentru alte state interesate. Proiectul ar putea deveni realitate pâna în 2008", a mai spus Kovacs.
Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Slovacia se numara printre sta-tele care se opun coordonarii legislatiei fiscale.

Proiectul romanesc

Potrivit unui studiu elaborat anul trecut de Centrul Român de Politici Economice (CEROPE), si autoritatile au luat in calcul introducerea unei taxe de mediu la comercializarea carburantilor. Aceasta va fi implementata în doua etape, programate pentru iulie 2007 si ianuarie 2008, fiecare de câte 10 eurocenti/litru, decizie care va determina majorarea preturilor la pompa cu circa 20%, la începutul anului 2008. Veniturile bugetare rezultate din aplicarea taxei sunt estimate, anual, la un miliard de euro. Incasarile, cumulate cu cele aferente altor taxe de mediu, ar putea asigura cofinantarea proiectelor de mediu, în urmatori 10 ani, conform analizei CEROPE. Taxa ar urma sa fie colectata de Ministerul Finantelor Publice si se pare ca va fi utilizata în special pentru finantarea proiectelor de mediu.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă