10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTermofalimentul, in faza eurorestructurarii

Termofalimentul, in faza eurorestructurarii

» Din cauza performantelor reduse, grupuri termoenergetice cu o putere totala de 2.100 MW trebuie oprite.

» 80% din grupurile termo au fost puse in functiune inainte de 1970.

» Statul a platit in perioada 1994-2006 subventii de peste 1,6 miliarde de euro pentru caldura.

Sistemul termoenergetic romanesc a trecut dupa 1990 prin mai multe procese de restructurare. Fiecare guvernare a venit cu propria conceptie despre cum trebuie impartit si reimpartit sistemul, dar un lucru evident leaga toate aceste reforme: esecul. Acum, o noua schimbare bate la usa.

Cascada datoriilor
Dupa restructurari repetate, Termoelectrica a ajuns intr-o situatie financiara falimentara, cu datorii de peste 1,2 miliarde de euro. si mai greu o duc termocentralele transferate catre autoritatile locale, fiind practic lasate la voia intamplarii. S-a creat de ani de zile un cerc vicios in care datoriile se acumuleaza in cascada si in dreptul furnizorului, si in cel al beneficiarului,  dar nici unul nu se inghesuie sa plateasca. Deocamdata nimeni nu poate spune ce va insemna cu exactitate noua reforma propusa de Ministerul Economiei.

Mesaje confuze
Mesajele transmise de ministrul Vosganian sunt confuze si de multe ori se bat cap in cap, dovada ca nici el nu stie prea bine incotro se va indrepta sistemul. Vorbeste despre desfiintarea societatii Termoelectrica si trecerea centralelor sale la administratiile locale, agreeaza ideea crearii unui "mini"-Conel prin fuzionarea cu Hidroelectrica, sustine inchiderea capacitatilor neviabile, dar nu spune cine le va lua acestora locul pentru ca nu s-a construit nimic, vrea sa scape de niste bolovani-termo prin privatizarea lor, dar aici totul a ramas de ani de zile doar la stadiul de intentie pentru ca potentialii investitori isi vor recupera extrem de greu investitiile, in conditiile in care cresterea preturilor de furnizare nu este o solutie fericita. Lasand la o parte complexurile energetice din Oltenia, care au o situatie financiara buna si sunt curtate de investitori puternici, mult mai aproape de realitate este insa solutia formarii unor societati mixte in care alaturi de Termoelectrica sa fie cooptat un investitor puternic, care sa asigure finantare procesului de retehnologizare. Prima care ar putea face acest pas este CET Braila, care este petita de companiile Enel, E.ON si Electrabel.
In schimb, pentru CET-urile transferate autoritatilor locale solutii pentru iesirea din criza nu prea se intrevad. Au datorii imense, bancile refuza sa le acorde credite fara garantii guvernamentale, nu pot deveni performante fara investitii, dar banii nu exista, iar autoritatile locale sunt prea sarace pentru a-si asuma rolul investitorului. Dar ele nu sunt in curtea ministrului Vosganian, ci a colegului sau David, de la Interne.

Componenta

Compania Termoelectrica, cu statut de unic actionar, este structurata in trei filiale independente (Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Deva si Electrocentrale Galati), patru sucursale (Braila, Borzesti, Doicesti si Paroseni) si 12 filiale de reparatii si mentenanta (Termoserv-uri). In prezent, dintre cele patru sucursale functioneaza doar un grup de la Braila si doua de la Paroseni, Doicestiul si Borzestiul fiind in rezerva.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă