15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTranselectrica ar putea atrage capitaluri straine

Transelectrica ar putea atrage capitaluri straine

Listarea societatilor din sectorul utilitatilor la cota Bursei de Valori Bucuresti este din ce in ce mai aproape, dupa ce Transelectrica a facut primul pas prin oferta publica initiala, care se va desfasura intre 14 si 28 iunie 2006.

Societatile din sectorul utilitatilor avute in vedere pentru a fi listate la BVB sunt: Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Electrica Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord, iar listarea respectivelor companii prezinta o importanta deosebita pentru piata de capital romaneasca, prin marimea si specificul activitatii acestora putandu-se constitui repere de pret pentru restul pietei.
Certitudinea privind “afacerea” companiilor respective, precum si o oarecare previzibilitate a evolutiei acestei “afaceri” pot genera un interes sporit din partea unor investitori, si anume a acelora care urmaresc o oarecare previzibilitate a investitiei realizate, interesul lor putandu-se materializa intr-o intrare a capitalurilor straine pe actiunile respectivelor societati.
Transelectrica urmeaza sa-si majoreze capitalul social printr-o oferta publica de vanzare in cadrul careia se vor pune in vanzare un numar de 7.392.787 actiuni, la un pret de 16,8 RON/act.
Alocarea se va face pro-rata, proportional cu gradul de suprasubscriere aferent fiecarei transe ale ofertei. In ceea ce priveste cele doua transe, 2.931.915 (40%) din actiunile oferite vor fi alocate subscrierilor mici – minimum 2000 RON maximum 500.000 RON, iar diferenta de 4.397.872 (60%) vor fi oferite subscrierilor mari, de minim 500.000 RON. Pentru anul 2006 reprezentantii Transelectrica estimeaza un profit de aproximativ 490 milioane euro, ceea ce, la noul numar de actiuni de dupa majorare – de 73.297.866 – duce la un profit/actiune de 0.6139 euro. “Luand ca un prim reper indicatorul PER – price erning ratio -, putem spune ca, pe baza rezultatelor estimate, tranzactia pentru Transelectrica se va realiza la un PER de 7.7”, apreciaza Laurentiu Rosoiu, consultant financiar la Societatea de Servicii de Investitii Financiare (SSIF).
Valoarea acestuia nu este departe de valoarea pe care o putem calcula pentru anul 2005, luand in calcul vechiul numar de actiuni si pretul actual de oferta, care se situeaza in jurul valorii de 7,7.
“Putem puncta ca, in ambele cazuri, valoarea PER este sub valorile PER inregistrate de alti emitenti din sectorul energetic listati in acest moment la BVB (SNP are un PER de aproximativ 20, OIL usor peste 12, RRC face o exceptie avand un PER mai redus, in jurul valorii de 5, insa problemele juridice influenteaza cursul de piata)”, apreciaza analistul Swiss Capital. Urmarind in continuare acelasi indicator PER si realizand o comparatie cu CEZ, societate cu aproximativ acelasi profil de activitate din Cehia, putem observa ca PER-ul la care se tranzactioneaza Transelectrica este undeva la jumatatea celui inregistrat de CEZ pentru anul 2005, care era de aproximativ 19.
Pentru anul in curs, se poate miza pe o crestere a CA catre 520 milioane euro, iar cu mentinerea unei rate de profit de 7-8% s-ar putea miza pe un profit care sa tinda catre 50 milioane euro. Cresterea cifrei de afaceri care sa duca la cresterea profitului este destul de probabila daca avem in vedere potentialul foarte ridicat pe care il prezinta piata romaneasca de energie.

Perspectiva pozitiva

Moody's a plasat sub supraveghere cu perspectiva pozitiva ratingul “Ba1” acordat companiei de transport al electricitatii Transelectrica, ca urmare a masurii similare in cazul ratingului Romaniei, a anuntat agentia de evaluare financiara. Moody's apreciaza ca Transelectrica are un grad mediu de dependenta de stat si beneficiaza de un sprijin potential important.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă