10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVoucherele vor cofinanta serviciile de consultanta in afaceri pentru IMM-uri

Voucherele vor cofinanta serviciile de consultanta in afaceri pentru IMM-uri

Dezvoltarea firmelor de consultanta este direct dependenta de modul in care se dezvolta mediul de afaceri. Asa se face ca dupa ce ani de zile acest gen de business a avut ca tinte mai ales marile companii, in ultimii ani sectorul IMM a inceput sa devina un client tot mai serios al consultantilor. Totusi, adevaratul boom este asteptat de firmele de consultanta acum, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cand vor veni in tara 32 de miliarde de euro pana in 2013.
Consultanta de afaceri a fost o afacere foarte profitabila dintotdeauna pentru firmele mari, recunoscute pe plan international. Serviciile lor se adreseaza, in general, marilor companii si corporatii, avand in vedere ca si tarifele lor sunt pe masura.

Ce castiga IMM-urile?

Pentru intreprinderile mici si mijlocii acest gen de serviciu este oarecum interzis din cauza costurilor ridicate, chiar daca apelarea la consultanti specializati asigura intr-o mare masura accesarea fondurilor solicitate pentru finantarea proiectelor. “Acest gen de comportament este strans legat insa si de mentalitatea patronilor romani care cred ca pot face de unii singuri totul, fara a mai fi nevoiti sa bage mana in buzunar”, spune Atena Duicu, consultant specializat pe proiecte europene. Totusi, aceasta mentalitate va suferi transformari profunde o data cu integrarea in UE pentru ca accesarea fondurilor europene se va face extrem de greu daca nu se apeleaza la o firma de consultanta. Spre deosebire de fondurile comunitare de preaderare care finantau afacerea inca din start, noile fonduri structurale vor fi alocate intreprinzatorului numai dupa ce proiectul a fost realizat pe banii lui si pe baza constatarilor din teren. Asa se face ca pentru a primi fondurile nerambursabile acesta va fi nevoit, in cele mai multe cazuri, sa apeleze la imprumuturi bancare, iar pentru aceasta va trebui sa prezinte un business-plan bine documentat. Evident, aici intervine rolul consultantului, care poate deveni chiar hotarator in finantarea afacerii.

Acreditarea consultantilor

Piata de consultanta pentru IMM s-a dezvoltat haotic in Romania si este si acum destul de dezorganizata pentru ca nu exista inca un organism de acreditare a firmelor de consultanta si a consultantilor independenti. “Oricine a vrut si-a putut infiinta o firma care sa ofere consultanta in afaceri, chiar daca pregatirea sa nu il recomanda pentru acest gen de activitate. O situatie care insa ar putea lua sfarsit pana la finele acestui an, o data cu infiintarea unui organism independent care se va ocupa de acreditarea firmelor si consultantilor”, afirma Atena Duicu. Pe de alta parte, pentru a impulsiona patronii romani sa apeleze la astfel de servicii specializate, in curand va incepe derularea unui program denumit Proiectul de Asistenta pentru IMM, derulat de Ministerul Integrarii Europene si Agentia de Dezvoltare a IMM, prin care vor fi cofinantate serviciile de consul-tanta prin intermediul unor vouchere. Deocamdata se lucreaza la implementarea procedurilor de derulare a proiectului, dar cel mai probabil cofinantarea ii va acoperi intreprinzatorului jumatate din costurile de consultanta.

Reglementari UE

Pentru a evita aparitia unor pseudoconsultanti, la nivelul Uniunii Europene au fost introduse niste reguli extrem de clare pentru clasificarea celor care lucreaza in acest domeniu. Astfel, pentru a putea deveni consultant junior, treapta cea mai de jos in aceasta meserie, s-a impus un minim de experienta in domeniu de cinci ani. Pentru a urca in ierarhie, devenind consultant mediu, vechimea minima impusa este de 10 ani, iar pentru a ajunge in varf, adica consultant senior, vechimea urca la mi-nimum 15 ani. Evident, toate aceste avansari sunt strans legate de performantele realizate.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă