13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVremea calda, un aliat in batalia cu facturile

Vremea calda, un aliat in batalia cu facturile

Daca pentru agricultura temperaturile ridicate inregistrate in ultimele luni sunt un adevarat dezastru, in schimb, pentru populatie caldura care s-a abatut asupra Romaniei in lunile de iarna poate fi considerata un aliat in batalia cu facturile la intretinere. Temperaturile neobisnuit de ridicate din ultima vreme au avut ca efect reducerea consumului de energie.

Consum redus pe toata linia

Distribuitorii de gaze naturale si-au redus livrarile zilnice cu pana la 40% in ultimele doua luni ale anului trecut. Spre exemplu, la E.ON Gaz Romania, in decembrie, consumul s-a redus cu 10% comparativ cu perioada similara a anului 2005, iar tendinta de reducere a consumurilor s-a pastrat si in primele luni ale acestui an. Daca ne referim la Bucuresti, orasul care inregistreaza cele mai mari consumuri energetice la nivel national, in lunile decembrie si ianuarie livrarile de energie termica s-au redus cu pana la 20%. In ceea ce priveste energia electrica, si aici s-a inregistrat o reducere a consumului fata de iarna trecuta, aceasta fiind de circa 7-8%.

Hidroelectrica isi reduce livrarile
 
Chiar daca s-au inregistrat reduceri ale consumurilor, in schimb structura de productie a energiei a fost afectata negativ de seceta. Lipsa precipitatiilor nu a permis acumularea unor cantitati suficiente de apa in bazinele hidrocentralelor, iar din acest motiv sistemul energetic a functionat mai mult pe baza de gaze. Adica s-a lucrat cu cea mai scumpa materie prima care a determinat, la producatori, o crestere de 40-50% pentru fiecare Mw/h.
Pe de alta parte, in aceasta iarna s-a produs mai putina energie pe baza de carbune si din cauza problemelor care au aparut la constituirea stocurilor. Situatia dificila pe care o traverseaza din acest punct de vedere sistemul energetic nu pare a se imbunatati in perioada urmatoare, mai cu seama ca prognozele meteo indica in continuare lipsa precipitatiilor. Din cauza debitelor mici ale Dunarii si ale raurilor interioare, precum si a gradului redus de umplere a lacurilor de acumulare, Hidroelectrica isi va reduce in acest an la jumatate livrarile de energie.

Pretul energiei electrice, pregatit sa creasca

Diminuarea productiei de energie, dar si modificarea structurii de productie, in cadrul careia consumul de gaze a devenit preponderent, vor duce in scurt timp la scumpirea energiei electrice. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat deja ca pe 1 aprilie energia electrica destinata consumatorilor casnici s-ar putea scumpi. O majorare a kilowattului care devanseaza calendarul scumpirilor la energie, avand in vedere ca scumpirea era programata pentru 1 iulie.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă