21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Pot fi impozitate mai multe venituri o singură dată?

Pot fi impozitate mai multe venituri o singură dată?

O nouă schimbare se prefigurează în Codul Fiscal: obligația ca o persoană ce obține venituri din mai multe surse să achite contribuția la fondul de sănătate pentru fiecare este considerată de premierul Dacian Cioloș „o aberație legislativă“. „România liberă“ a discutat cu specialiştii în fiscalitate despre situaţie.

Un cetăţean i-a explicat recent premierului Dacian Cioloș că în actualul sistem este vorba despre o singură persoană, căreia nu i se fac prestații de sănătate duble. „Calitatea e de două ori mai mare? De ce trebuie plătită contribuția la sănătate pentru orice venit? Dacă am un bun pe care îl inchiriez, spre exemplu… Mi se pare aberant. Când știm condițiile din sistemul nostru de sănătate, devine și mai abe­rant. Statul nu poate numai lua cu ambele mâini, trebuie să fie și coerent“.

Premierul a răspuns că aceasta este, într-adevăr, „o aberație fiscală“, iar afirmația este corectă pe fondul fiscal al pro­blemei, arată consultantul fiscal Adrian Benţa. Acesta a arătat că „un cetățean ce ajunge în spital într-adevăr nu primește două rânduri de medicamente sau două paturi“ şi încadrează răspunsul lui Dacian Cioloș „la intenții bune, ce nu pot fi puse în practică foarte curând, deși orice persoană fizică ce înregistrează mai multe surse de venit își dorește eliminarea plăților multiple la contribuția de sănătate“.

Impozitarea tuturor categoriilor de venit cu contribuţia de Sănătate e un exces de zel, dar acum aceasta este legislaţia, crede și Dan Schwartz, alt consultant fiscal reputat. „Pentru a o corecta, sunt două posibilităţi: fie se plăteşte numai la o singură categorie de venit, fie se limitează baza de impunere la care se aplică cota de contribuţie la o anumită sumă. De exemplu, trei, patru, cinci, două salarii medii brute pe economie. Depinde de calculele pe care le fac Finanţele. Baza la care se aplică procentul de 5,5% pentru CAS e limitată. Indiferent cât câştigi, procentul nu se poate aplica de exemplu pentru o bază mai mare de 30.000 de lei“, a declarat Dan Schwartz pentru „România liberă“.

După ultima rectificare bugetară din anul acesta, deficitul subvenționat de la bugetul general era de 2.175.719.000 lei (peste 480 de milioane de euro).

„Când vom găsi surse de finanțare pentru această sumă, va reuși și opinia domnului Cioloș. Dacă mergem pe procedura creșterii altor taxe, propusă de fostul secretar de stat Biriș, cum ar fi creșterea cotei CAS de 5,5% la 8,9%, conform proiectului, tendința fiscală e inversă față de ce afirmă prim-ministrul“, explică Adrian Benţa.

În funcţie de timpul pe care-l are Guvernul la dispoziţie, de dorinţa de schimbare, se poate alege şi o metodă specială, afirmă și Dan Schwartz.

„În proiectul (n.n. – fostului secretar de stat Gabriel Biriş) vehiculat în presă, s-a încercat unificarea tuturor veniturilor şi stabilirea unei baze-limită, la care să se aplice contribuţia socială. Această abordare se loveşte de dificultăţi tehnice. Poate că, pentru momentul actual, ar fi de preferat să se meargă pe impozitarea unei singure categorii de venit, iar dacă se doreşte o reformă profundă, pe termen lung, să se pregătească reforma între­gului sistem de asigurări sociale“, a explicat analistul. Pe de o parte, bugetul e pe deficit, pe de altă parte ce oferă concret acesta românilor, ca asistenţă socială, este cu mult sub sumele pe care noi, contribuabilii, le plătim, banii dispărând nu se ştie unde“, a fost concluzia expertului.   

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă