10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieFirma olandeză Damen contestă licitația pentru noile nave de luptă ale României

Firma olandeză Damen contestă licitația pentru noile nave de luptă ale României

Decizia firmei Damen, anunțată printr-un comunicat transmis marți, 9 iulie, “vine ca urmare a faptului că toate părțile implicate în licitație, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate și de încălcare a confidențialității, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naționale”.

Compania olandeză remarcă faptul că “în loc să fie suspendată licitația până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitația ridică și mai multe suspiciuni, incertitudini și controverse care au impact asupra reputației României și asupra programelor de achiziții publice atât în țară cât și în străinătate”.

Amintim că, acum o săptămână, compania Romtehnica, subordonată MApN, și ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, au anunțat că licitația privind construirea și livrarea celor patru corvete a fost câștigată de asocierea de firme Naval Group (Franța) – Șantierul Naval Constanța.

Principalul motiv pentru care contractul a fost atribuit acestei asocieri de firme a fost prețul cel mai mic, dintre toate cele trei oferte primite la licitație, a explicat ministrul Apărării. Potrivit unor surse neoficiale, asocierea de firme Naval Group – Șantierul Naval Constanța ar fi solicitat prețul de 1,2 miliarde de euro.

Dacă MApN își menține opțiunea pentru această ofertă, cele patru corvete multifuncționale vor fi construite la Șantierul Naval Constanța. Prima dintre cele patru ar urma să fie livrată Forțelor Navale Române în termen de trei ani. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă