30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieFirmele de recuperare creante: sarea si piperul economiei

Firmele de recuperare creante: sarea si piperul economiei

In prezent, firmele de recuperare creante, desi aparent controversate, au devenit unul dintre pilonii economiei nationale, care vizeaza instaurarea echilibrului financiar intre companiile prestatoare de servicii si consumatorii acestora.

Motivele care au dat nastere nevoii de a apela la firme de recuperare creante, din partea companiilor cu potential economic afectat, sunt evidente: lipsa transmiterii informatiilor importante cuprinse in clauzele contractuale referitoare la restituirea  valorii produselor, serviciilor sau creditelor utilizate de beneficiari, dezinteresul, necunostiinta sau situatiile neprevazute intalnite de consumatori, insa a caror marja de eroare nu a fost calculata de parti.

Deseori auzim stiri precum ca, numarul datornicilor catre banci a scazut, valoarea facturilor neincasate s-a diminuat si asta nu pentru ca nu mai sunt utilizate, din contra, numarul abonatilor la serviciile de telefonie sau bancare, a crescut de la an an, chiar si pe plan international. Situatia se datoreaza insa firmelor de recuperare creante, care incearca sa dezvolte calea catre o economie puternica, sustenabila, precum societatea Intrum. Prezenta in 24 de tari, inclusiv in Romania si cu peste 8000 de angajati, avantajele oferite se reflecta, atat in economia internationala, cat si in economia nationala, pentru creditori si pentru consumatori, prin crearea locurilor de munca, prin suportul si profitabilitatea financiara oferita companiilor si mai ales prin educarea si promovarea unei creditari corecte si a unui consum responsabil.

Astfel, pentru a intelege mai bine crearea acestui circuit cu impact pozitiv asupra economiei, vom urmari traiectoria:

Traseul creantei –> cum se ajunge la firma de recuperare debite – > care sunt efectele economice

Din varii motive, consumatorul intra in imposibilitate de plata sau refuza sa achite serviciile de care a beneficiat -> compania prestatoare se apropie de colaps financiar din cauza nivelului de cheltuieli crescut si scaderii nivelului veniturilor -> creanta este externalizata firmei de recuperare debite-> efectele economice ajung sa se resimta.

In cazul in care datoria nu este recuperata, costurile inregistrate vor fi transmise tot consumatorilor prin preturi mai mari, iar acest fapt poate zdruncina pozitia companiei pe piata locala. Astfel beneficiile recuperarii de creante de catre o firma specializata, sunt de ambele parti, pentru creditori, dar si pentru consumatori. Creditorilor le permite sa isi mentinta preturile competitive si pozitia in cadrul pietei locale si sa continua extinderea serviciilor si produselor pentru clienti. In cazul consumatorilor exista posibilitatea de a negocia debitul restant, de a achita esaloant datoria (desi poate se declarase scadenta anticipata iar plata debitului intr-o singura transa devenise obligatorie), in anumite situatii accesoriile debitului nu mai sunt calculate, data scadenta a platilor este flexibila si este incurajata lichidarea datoriei pe cale amiabila. 

Pe langa aceste avantaje, firmele de recuperare platesc anual taxe si impozite la stat. Contribuie de asemenea si la scaderea ratei somajului prin locurile de munca oferite in Call Center, in special pentru tinerii fara experienta sau persoane care doresc sa isi schimbe profilul carierei.. Si, sa nu uitam ca activitatile filantropice sunt mereu in raza de actiune a firmelor de recuperare debite, prin donatiile de alimente si participarea sau organizarea de evenimente de strangere de fonduri.

De asemenea, un aspect foarte important, tratat cu seriozitate de firmele de recuperare este interactiunea cu consumatorii, deoarece stresul creat de existenta datoriilor, poate afecta sanatatea emotionala si fizica a acestora. Astfel, contributia firmelor de recuperare nu este numai de a colecta debite, ci ofera  avantaje financiare consumatorilor, prin sansa de a le reda controlul asupra propriilor finante.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă