11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieFiscul ar formula acţiuni pentru dizolvarea unor firme

Fiscul ar formula acţiuni pentru dizolvarea unor firme

Este vorba despre cele cu activ net mai mic ca jumătate din capitalul social doi ani consecutivi. Pe baza datelor financiare disponibile, 39% din societățile din România nu îndeplineau criteriul la sfârșitul anului 2017.

Încă din 2006, legea 31/1990 a societăţilor comerciale prevedea că activul net al unei societăți trebuie să înregistreze o valoare cel puțin egală cu jumătate din capitalul social. La societățile ce nu respectă această regulă doi ani, consecutiv, părțile interesate (inclusiv autoritățile fiscale) pot solicita dizolvarea.

În practică, riscul de dizolvare a rămas teoretic. Multe societăți au continuat să raporteze un activ net mai mic decât limitele legale. Potrivit analizei EY, 46% din societățile active din România au un activ net mai mic ca jumătate din capitalul social, la sfârșitul anului 2016, şi 39%, la sfârșitul anului 2017, adică aproximativ 270.000 de societăți active.

„Societățile vizate înregistrează pierderi și plătesc mai puține impozite la stat. De ce ar mai fi ținute în viață?” Raluca Popa, EY România

O ordonanţă de modificare a legii societăților prevede ca Ministerul Finanțelor să publice pe pagina sa de Internet o listă cu societățile vizate, iar ANAF să formuleze acțiuni de dizolvare împotriva lor.

De ce va face ANAF acest lucru? “Societățile vizate înregistrează pierderi și, prin urmare, plătesc mai puține impozite la stat. Astfel, de ce ar mai fi ținute în viață?”, explică Raluca Popa de la EY România.

 

Firmele vizate ar trebui să acţioneze

La firmele vizate, subliniază expertul EY, este obligatorie majorarea capitalului social, prin conversia în acțiuni/părți sociale a datoriilor față de acționari/asociați. Începând cu anul 2017, formularul de bilanț conține un câmp special, care trebuie completat dacă regula activului net nu este îndeplinită. Prin urmare, se dorește o mai bună urmărire a acestor societăți.

În concluzie, societățile cu un activ net mai mic decât jumătate din capitalul social ar trebui să analizeze cu atenție mecanismele de redresare în termenul prevăzut de lege și, unde e cazul, să înceapă procedura de conversie a împrumuturilor față de acționari în acțiuni/părți sociale.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă