Florin Cîțu: România primește prima tranșă de 3 miliarde euro din instrumentul SURE

Florin Cîțu: România primește prima tranșă de 3 miliarde euro din instrumentul SURE

Prima tranșă din instrumentul SURE de finanțare oferit de Uniunea Europeană urmează să fie disponibilizată în următoarele zile.

Petronel Tudor 0 comentarii

România va primi 3 miliarde euro dintr-un împrumut total de 4,1 miliarde de euro solicitat de țara noastră Uniunii Europene pentru susținerea financiară a mai multor măsuri adoptate de Guvern pentru atenuarea efectelor economice negative generate de pandemia de coronavirus.

Banii vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetar, a cheltuielilor legate de plata șomajului tehnic, a programului flexibil de muncă și susținerea unor cheltuieli din domeniul sanitar.

„În câteva zile vom primi prima tranşă din instrumentul SURE, 3 miliarde euro, acordat României de Uniunea Europeană în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părţii române, parte a unui împrumut în valoare de cca. 4,1 mld. euro pentru susţinerea a 9 măsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.”, a anunțat miercuri Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.

Din punct de vedere al costurilor împrumutului, creditul este acordat în aceleași condiții financiare la care Comisia Europeană s-a împrumutat de pe piața bancară pentru susținerea țărilor membre cu finanțări aprobate prin programul SURE. Prima tranșă de 3 miliarde euro din împrumutul contractat de România are o maturitate de 14 ani și jumătate, a mai precizat ministrul Finanțelor.

Comentarii

loading...