13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieFondul Proprietatea încheie primul semestru al anului cu o creștere a valorii...

Fondul Proprietatea încheie primul semestru al anului cu o creștere a valorii acțiunilor

Potrivit raportului bi-anual privind rezultatele financiare ale Fondului Proprietatea pentru primul semestru al anului 2020, prețul acțiunii a a avut o performanță foarte bună în primele două luni ale anului, atingând un nivel record de 1,3800 lei pe acțiune în data de 14 februarie 2020.

„Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra activității economice și piețelor globale de capital a determinat o scădere semnificativă a performanței Fondului în martie. În al doilea trimestru al anului piețele financiare au început să își revină, iar Fondul a urmat acest trend. Prin urmare, prețul acțiunii la sfârșitul lunii iunie 2020 a fost cu 13,5% mai mare decât la sfârșitul lunii martie 2020, și cu 4,1% mai mare decât la sfârșitul lunii decembrie 2019.”, a anunțat astăzi Fondul Proprietatea.

Performanța cumulată a VAN/ acțiune a Fondului continuă să fie foarte solidă, înregistrând în primele șase luni ale anului o creștere de 122,45% de la înființarea Fondului. La sfârșitul lunii iunie 2020, VAN a Fondului a fost de 10,14 miliarde RON (2,35 miliarde USD), iar VAN/ acțiune a ajuns la 1,5622 RON. În ceea ce privește atribuirea performanței VAN în primele 6 luni ale anului, principalii contributori dintre companiile din portofoliul Fondului au fost Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romaero. Principalii detractori ai perioadei au fost OMV Petrom, Aeroporturile București, Engie și Salrom.

„Rezultatele neauditate ale Fondului în conformitate cu IFRS pentru cele șase luni încheiate la 30 iunie 2020 reprezintă o pierdere de 848,6 milioane RON. Principalul factor care a contribuit la pierderea înregistrată a fost pierderea netă nerealizată aferentă participațiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 1.960,9 milioane Lei generată de OMV Petrom SA ca urmare a evoluției negative a prețului acțiunii acestei companii în cursul primului semestru al anului 2020 (impact total de 696,6 milioane Lei, scădere a prețului acțiunii de 27,5%) și de scăderea de 1.264,4 milioane Lei a valorii participațiilor nelistate din portofoliu ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor (în principal CN Aeroporturi București SA, companiile E-Distribuție și Hidroelectrica SA).

Acest impact a fost parțial compensat de venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu de 1.151,2 milioane Lei înregistrat în cursul perioadei. Veniturile din dividende au provenit în principal de la companiile E-Distribuție (dividend special de 522,9 milioane lei), Hidroelectrica SA (399,5 milioane RON), OMV Petrom SA (175,6 milioane RON) și Nuclearelectrica SA (34,9 milioane RON).”, au mai comunicat reprezentanții Fondului Proprietatea.

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă