23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCâţi bani au fost salvaţi prin prelungirea unei date

Câţi bani au fost salvaţi prin prelungirea unei date

Termenul pentru plata subvenţiilor în agricultură a fost decalat de Comisia Europeană, de la 30 iunie la 15 octombrie, astfel încât fermierii europeni să nu piardă banii. Din datele Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură rata de absorbţie a acestor subvenţiil este de aproximativ 60%.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a anunţat ieri prelungirea termenului până la care statele membre pot efectua plăţi directe, fără reduceri ale ratei de rambursare,  noua dată-limită fiind 15 octombrie 2016, faţă de 30 iunie 2016. Este vorba despre “o măsură excepţională, care reflectă dificultăţile cu care unele agenţii de plăţi s-au confruntat în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC), conform membrului executivului comunitar.

“Ea înseamnă o flexibilitate fără precedent din partea Comi­siei Europene şi, pe baza nivelurilor actuale de plăţi, ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, şi agricultorii lor, care nu au efectuat plăţile până la data de 30 iunie. Pornind de la discuţiile avute cu un număr de state membre şi regiuni, am încrederea că această măsură, care foloseşte toate mijloacele posibile la dispoziţia Comisiei, îndeplineşte în totalitate nevoile acestora în termeni de flexibilitate maximă şi garantarea rambursării integrale a valorii plăţilor”, a declarat Phil Hogan.

Surse de la Comisia Europeană au precizat, pentru „România liberă“, că printre ţările care vor beneficia de pe urma acestei decizii se numără România, Franţa şi Marea Britanie şi că, în total au fost astfel salvate sute de milioane de euro.

Astfel, în conformitate cu normele europene, pentru plăţile efectuate după această dată, se aplică reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate în luna iulie), 25% (august) şi 45% (septembrie). Prezenta derogare, care poate fi aplicată numai la nivelul statelor membre, înseamnă că plăţile pot fi făcute şi după 30 iunie, fără reducerile sus-menţionate.

Ce sume au rămas de decontat pentru plăţile directe, care ar putea să „beneficieze” de prelungirea anunţată de Comisia Europeană sau, cu alte cuvinte, care este suma pe care România ar fi putut să o piardă dacă nu s-ar fi decis această prelungire a termenelor? Întrebarea a fost adresată Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), dar până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns. Însă, conform unor declaraţii apărute în presă, oficialii APIA au anunţat recent că până la sfârşitul săptămânii trecute, rata de absorbţie a fondurilor europene alocate României pentru plata subvenţiilor era de aproximativ 60%. De asemenea, într-un comunicat APIA se arată că numărul total de beneficiari autorizaţi la plată pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Buget Naţional), începând cu data de 8.04.2016 şi până în prezent este de peste 786.500. Suma totală autorizată la plata pentru cererile unice de plată depuse de fermieri în Campania 2015 este de 1,219 miliarde euro (FEGA – 966,67 mili­oane euro, FEADR+cofinanţare de la bugetul naţional – 162,25 mili­oane euro pentru Măsura 13 – “Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice” – din PNDR 2014-2020, bugetul naţional – 90,98 milioane euro pentru Ajutorul Naţional Tranzitoriu în Sectorul Vegetal).

De asemenea, în anul calendaristic 2016, respectiv în perioada 1.01.2016 şi până în prezent, APIA a efectuat plăţi pentru toate schemele pe care le implementează în sumă totală de 1,026 miliarde euro (FEGA – 715,47 milioane euro; FEADR+cofinanţare – 168,82 milioane euro; bugetul naţional – 142,28 milioane euro).   

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă