10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieGălățenii se tem de sindromul „Mechel“. O preluare în Italia lovește la...

Gălățenii se tem de sindromul „Mechel“. O preluare în Italia lovește la malul Dunării

Grupul ArcelorMittal ar putea lua decizia de a vinde combinatul siderurgic de la Galați, în condițiile în care este pe punctul de a prelua combinatul Ilva din Italia,  cel mai mare combinat siderurgic din Europa.

Pentru a respecta condițiile puse de Comisia Europeană în ceea ce privește evitarea poziției dominante, va trebui să vândă unele din combinatele siderurgice pe care le deține în state ale blocului comunitar.

De mai mulți ani Grupul ArcelorMittal încearcă să cumpere combinatul Ilva, din Italia, considerat cel mai mare combinat siderurgic din Europa, cu o producție anuală de 5,7 milioane tone oțel în 2013, din care 25% la export. Ilva are 16.000 de angajați.

La negocierile care au fost purtate cu partea italiană s-a ajuns la o înțelegere în mai 2017, oferta financiară fiind de 1,8 miliarde de euro pentru activele combinatului Ilva și alte 2,4 miliarde de euro pentru investiții în programe de mediu și pentru a mări producția la 9 milioane de tone. În iulie 2017, Guvernul Italiei și-a dat acordul pentru această tranzacție.

Știrea este comentată și în presa economică europeană. Revista „Market Realist” publica pe data de 13 februarie informația potrivit căreia prin preluarea combinatului Ilva Grupul ArcelorMittal ar deveni liderul pieței europene.

„ArcelorMittal caută să achiziționeze Ilva din Italia. Achiziția ar putea spori poziția de lider a ArcelorMittal pe piața europeană a oțelului. ArcelorMittal primește aproape jumătate din veniturile sale din Europa”, se arăta în articolul menționat.

Silenzio stampa la Galați

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au refuzat să comenteze situaţia, dar sunt indicii ale unor astfel de discuții între reprezentanții ArcelorMittal și cei ai Comisiei Europene.

Grupul ArcelorMittal a anunţat că a transmis o propunere către CE privind un „pachet de compensare” pentru a face obiectul unor teste de piaţă. „Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare despre care sperăm că va satisface orice preocupare concurențială legată de intenţia noastră de a achiziţiona Combinatul Ilva. Înțelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piață. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni”, a transmis Grupul ArcelorMittal.

Este un moment sensibil, mai ales la Galați, unde siderurgia este de aproape șase decenii principala activitate economică, asigurând jumătate din PIB-ul județului.

Schimbarea acționariatului nu este neapărat un pericol, dar după ce a existat cazul „Mechel” știrea scoaterii combinatului la vânzare creează frisoane în mediile economice și administrative. Liderii sindicali au înaintat un memoriu la Prefectura Galați și au pus în discuție situația la Comisia de Dialog Social de la Prefectură.

Prefectul Dorin Otrocol le-a spus că a luat legătura cu directorul general al combinatului ArcelorMittal Galați, Bruno Ribo, imediat după ce a fost anunțată știrea, dar nu a obținut un răspuns concret. „A confirmat că există intenţia de a cumpăra combinatul Ilva din Italia şi că aşteaptă răspunsul de la Uniunea Europeană. Imediat după această
discuţie, am informat Guvernul României despre această situaţie”, a precizat prefectul Galațiului.

Riscul maxim: „În două-trei luni s-a ras combinatul“

Evident, cele mai mari îngrijorări sunt în rândurile sindicaliștilor, care au solicitat sprijinul prefectului de Galați pentru a-și prezenta punctul de vedere la Guvern.

„Avem nevoie de ajutor pentru a merge spre Guvernul României şi chiar mai sus. Sunt interesele aşa de mari şi, dacă nu se intervine de la nivel central, ArcelorMittal este foarte simplu să spună: «Mă debarasez de ce vreau eu». Dacă, bineînţeles, se ajunge aici. Problema nu este că vinde ArcelorMittal altcuiva. Problema este cui vinde şi aici Guvernul trebuie să aibă treabă. Dacă ne vinde ucrainenilor sau ruşilor, în două-trei luni s-a ras combinatul. Asta este politica lor. Noi vrem ca acest combinat să rămână şi cred că este interesul tuturor”, a spus liderul filialei Cartel Alfa din Galați, Romică Gîrneaţă. 

Aceleași temeri sunt și în mediul economic. Președintele Patronatului IMM din Galați, Marian Filimon, spune că este o situație critică: „În primul rând, contează cui anume se vinde. Dacă îl iau unii care îl transformă în fier vechi e una, dacă îl cumpără alții care să îl țină în funcțiune, e alta. Problema e cine vine. Nu văd cu ochi buni companii din Ucraina, Rusia, pentru că avem experiențe, ce au luat în România s-a dus dracului. Ce mai merge din ce au luat ei, mai ales în industria siderurgică?”, ne-a declarat Marian Filimon.

Efect local: Galațiul, a doua Vale a Jiului

Din punctul de vedere al Patronatului IMM-urilor, dacă se ia în considerare scenariul rău, o eventuală reducere a producției sau chiar închiderea combinatului ArcelorMittal Galați pentru satisfacerea unor politici de piață sau a intereselor altor producători de oțel, Galațiul ar putea deveni o a doua Vale a Jiului, cu un declin economic imposibil de recuperat.

Depind de combinat sute de firme, dar și două domenii importante, exploatarea portuară și, parțial, navigația. „Dacă pică combinatul, să ne gândim ce pică pe orizontală. Nu mai vorbim de cei peste 8.000 de angajați din combinat și de la contractori. Pică, cu tot cu salariați, aproape 800 de firme care depind de combinat, pică Portul Mineralier Romportmet, dar vor fi afectate și porturile Docuri și Bazinul Nou, pentru care laminatele sunt o marfă foarte importantă. În consecință, pică și transporturile navale”, spune președintele Patronatului IMM-urilor din Galați.

De ceea ce se va întâmpla cu combinatul ArcelorMittal Galați depind și unele evoluții la nivel național. În scenariul cel mai „negru”, în primul rând se va reduce producția de oțel a României, la indicatori nesemnificativi în raport cu anii ‘80, când numai la Galați se produceau 7,8 milioane tone de oțel.

Combinatul de la Galați produce în prezent două milioane tone de oțel, iar la Hunedoara sunt produse câteva sute de mii de tone, acolo fiind în funcțiune o oțelărie electrică. Așadar, România (în primul rând industria navală) ar putea deveni importatoare de laminate plate, care în prezent sunt produse numai la Galați. Efectele reducerii producției de oțel vor fi pe termen lung. Ar fi afectat și bugetul de stat, pentru că ArcelorMittal Galați este printre primii 10 producători industriali și printre primii 10 exportatori din România.   

Ultima șansă, implicarea Guvernului

Dincolo de faptul că Grupul ArcelorMittal este o entitate cu capital privat și are libertatea deplină a deciziilor, punctul de vedere din mediul de afaceri este că situația ar trebui să fie pe agenda Guvernului României, pentru a se încerca tot ce este posibil pentru ca fostul Sidex să fie păstrat în actualul context.

„Este o problemă care ar trebui să privească Guvernul României, să fie pe agenda Guvernului și a Parlamentului pentru că este o prioritate și dacă se va face un pas greșit e o tragedie, nu numai pentru Galați, ci pentru țară”, ne-a mai declarat Marian Filimon.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă