Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: "Botoșăneanul

Foto: "Botoșăneanul

Gerul scumpeşte roşiile: "Sub 15 lei/kg nu vor fi primele roşii româneşti"

Producătorii români de roşii şi-au văzut costurile date peste cap de iarna târzie şi anunţă că primele roşii româneşti, din sere şi solarii nu vor fi mai ieftine de 15 lei kilogramul, în primele două săptămâni de la recoltare.

Iulian Budușan 0 comentarii

Producătorii români de roşii şi-au văzut costurile date peste cap de iarna târzie şi anunţă că primele roşii româneşti, din sere şi solarii nu vor fi mai ieftine de 15 lei kilogramul, în primele două săptămâni de la recoltare, scrie ZF.ro

„Plătesc zilnic 12.000 de lei pe hectar pentru încălzirea serei. E jale! Vor fi scumpe legumele româneşti anul acesta. Sub 15 lei kilogramul nu va fi roşia româneasă în primele două săptămâni de când apar cele de seră, adică pe la sfârşitul lunii aprilie. După aceea, preţurile se duc în jos“, a spus Ionuţ Vochin, proprietarul unei companii din Giurgiu. În supermarket, roşiile vrac din import se vând la preţuri cuprinse între 4 şi 6 lei pe kilogram. Creşterea preţurilor roşiilor autohtone ar putea conduce la o creştere a inflaţiei.

Alina Constantinescu, proprietara unei ferme, explică că roşiile de seră pot ajunge la 15 lei pe kilogram în primele săptămâni de la recoltare, pentru că în piaţă sunt puţine roşii authotone, iar oamenii cumpără de poftă. „Primele roşii vor fi trufandale, de aceea preţurile pot ajunge la 15 lei pe kilogram în piaţă. Prima dată când apar sunt scumpe pentru că sunt puţine. E o chestie de 2-3 săptămâni“, a spus ea. România produce în jur de 700.000 de tone de roşii anual. În 2016, românii au consumat roşii din import de peste 70 mil. euro.

 

Comentarii

loading...