10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieGiganții americani: Fuziune după demisia unui director controversat apropiat de Epstein

Giganții americani: Fuziune după demisia unui director controversat apropiat de Epstein

Apollo Global Management urmează să fuzioneze cu Athene Holding, compania de asigurări de viață pe care a creat-o la apogeul crizei financiare, transformând managerul de active alternative într-un conglomerat financiar cu o capitalizare de piață în valoare de aproape 30 miliarde de dolari.
 
Acordul vine la câteva săptămâni după ce Leon Black a anunțat că va demisiona din funcția de director executiv al Apollo, în urma unei anchete independente privind relația sa personală cu agresorul sexual decedat Jeffrey Epstein.
 

Citește și:Epstein şi perversiunea justiţiei americane

De asemenea, pune capăt unui acord lucrativ de taxe între cele două companii care au tras două procese de la investitorii Athene după ce a devenit subiectul unei investigații a Financial Times în 2018.
 

Apollo a creat Athene în 2009, considerând afacerea de asigurări ca o oportunitate de a pune în funcțiune capitalul clienților cumpărând datorii corporative și alte active de credit defavorizate la prețuri reduse.
 
Strategia s-a dovedit a fi de succes, iar Athene a devenit rapid cel mai mare client al lui Apollo, plătind comisioane enorme către firma de capital privat, care era responsabilă de gestionarea majorității bilanțului său.
 
Dar această relație i-a enervat pe investitori. O anchetă FT a constatat că propriii directori ai Apollo au ajuns la concluzia că plătesc cu sute de milioane de dolari mai mult decât ar percepe un administrator independent de active pentru aceleași servicii.
 
În 2019, doi acționari Athene au dat în judecată acordul, susținând că Apollo și-a folosit influența asupra asigurătorului pentru a-și acorda comisioane „exorbitante” despre care au spus că echivalează cu „jefuirea” asigurătorului.
 
Procesele s-au declanșat atunci când un tribunal din Bermuda a ordonat acționarilor Athene din SUA să renunțe la acțiunea din New York, spunând că ar trebui să judece problema pe teritoriul insulei unde era înregistrată Athene. Apollo a spus la acea vreme că procesele erau „complet fără merit și că vor eșua în orice jurisdicție”.
 
Dar, în câteva săptămâni, firma de capital privat a oferit ,,îndulcitori” investitorilor Athene, reducându-și pachetul de vot și aducând un plus de 1,6 miliarde de dolari la asigurător. Concesiunile erau „pentru a încerca să corecteze dezalinierea percepută” între cele două companii, a spus atunci Black.
 
Acum, Apollo a mers mai departe, eliminând cu totul distincția dintre cele două companii.
 
Acționarii Athene vor primi 1,149 acțiuni ale acțiunilor ordinare Apollo pentru fiecare acțiune comună clasa A, ceea ce lasă investitorilor Apollo aproximativ 76% din compania combinată, în timp ce acționarii Athene vor deține restul de 24%. Compania fuzionată este evaluată la 29 miliarde de dolari.
 
“Combinația Apollo – Athene se referă la alinierea, inițiativele de creștere a supraalimentării și creșterea dramatică a valorii acționarilor”, a spus Black la începutul săptămânii.

Citește și: Averea de 577 milioane dolari a lui Jeffrey Epstein, pe mâna unor necunoscuți

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă