6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieGoogle este reclamată din nou la Uniunea Europeană

Google este reclamată din nou la Uniunea Europeană

Aceasta pentru că nu respectă un ordin din 2017, care îi cere să ofere condiţii egale companiilor concurente, ceea ce le pune în pericol existenţa, transmite Reuters.

Este pentru prima oară când un grup atât de mare de companii s-a format pentru a cere comisarului pentru Concurenţă al UE Margrethe Vestager să ia noi măsuri împotriva Google.

Companiile afirmă, într-o scrisoare adresată lui Vestager, că Google, cel mai popular motor de căutare pe internet din lume, nu respectă un ordin din 2017 de a opri favorizarea propriului serviciu de comparare a preţurilor. Google a fost amendată lamomentul respectiv cu 2,4 miliarde de euro.

Semnatarii scrisorii provin din 21 de state membre, între aceştia aflându-se Idealo, al doilea mare serviciu de comparare a preţurilor produselor din Europa, parte a grupului Axel Springer, liderul polonez Ceneo, compania britanică Kelkoo, şi Foundem şi Heureka din Cehia.

”Vă abordăm pentru că firme ca ale noastre sunt puse în pericol de Google, care evită respectarea legii”, au arătat companiile în scrisoare.

Companiile afirmă că propunerea Google de a permite concurenţei să liciteze pentru spaţiu de publicitate în partea superioară a paginii de căutare nu a condus la creşterea traficului pe site-urile lor, informează News.ro.

”Drept rezultat, tot mai multe servicii de comparare a preţurilor cumpărăturilor vor fi obligate de Google să iasă de pe piaţă”, afirmă companiile.

Scrisoarea nu menţionează şi ce remedii specifice ar trebuie aplicate.

Aproximativ 600 de companii participă în prezent la licitaţii pentru spaţiu de publicitate pe pagina căutărilor, a declarat în această săptămână Oliver Bethell, director pentru concurenţă la Google, în timpul unei conferinţe, citând acest fapt drept dovadă a creşterii concurenţei.

“Deoarece Google afişează serviciul său de comparare a preţurilor cumpărăturilor mai favorabil decât celelalte servicii concurente, abuzul identificat nu a fost oprit niciodată”, afirmă companiile în scrisoare.

La începutul acestei luni, Vestager şi-a exprimat îngrijorarea faţă de lipsa unui trafic semnificativ pe site-urile care concurează Google.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă