16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieGuvernul a cheltuit trei miliarde lei în ultimele două luni în criza...

Guvernul a cheltuit trei miliarde lei în ultimele două luni în criza coronavirus

Măsurile luate de Guvernul României pentru finanțarea cheltuielilor sanitare specifice dar și pentru combaterea răspândirii cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 au scos de la bugetul de stat 3 miliarde lei în ultimele două luni.

Suma reprezintă 0,3% din PIB (Produsul Intern Brut), ceea ce mărește deficitul pe care România îl va înregistra în 2020. „Avem un necesar de finanţare de aproape la 100 de miliarde lei, iar 3 miliarde lei au fost cheltuieli legate direct de criza de coronavirus în ultimele două luni de zile, ceea ce înseamnă 0,3% din PIB în două luni doar pentru aceste cheltuieli.”, a explicat situația Florin Câțu, ministrul Finanțelor Publice.

Oficialul a anunțat că Guvernul Orban a fost obligat de pandemie să schimbe din mers strategia de finanțare în condițiile în care s-a intrat în acest an cu un deficit însemnat.

„La începutul anului am avut un deficit de 42 de miliarde de lei, 4,7% din PIB, acum bineînţeles că am ajuns la 6,7% din PIB, estimat pentru acest an, iar asta înseamnă 72 de miliarde de lei, plus că aveam din trecut împrumuturi pe care trebuia să le finanţăm.”, a detaliat Florin Câțu.

Presiunea financiară este enormă în condițiile în care Parlamentul a votat dublarea alocațiilor de stat pentru copii iar PSD cere insistent ca de la 1 septembrie 2020 pensiile să fie indexate cu până la 40%.

Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă